Pasternak przepis z kaszą pęczak czyli prawdziwe polskie jadło! Świetne połączenie wchodzącego ponownie w łaski pysznego warzywa korzeniowego i zdrowej kaszy pęczak. Dla urozmaicenia świeży szpinaki i lekko ostre papryczki chili.
Pasternak – co to za warzywo?
Pasternak jest uważany za tanią podróbkę pietruszki – tak – w tym sezonie letnim często w sklepach i na straganach oszukiwano: sprzedawano pasternak zamiast pietruszki. Jest to jednak dość zapomniane warzywo z rodziny selerowatych, był bardzo popularny w Polsce w XVIII wieku.
Dawniej pasternak podawano przed głównym posiłkiem na zaostrzenie apatytu. A „figa z makiem, pasternakiem” była znaną w XVII wieku potrawą wigilijną. Obecnie jest już rzadziej uprawiany i raczej kojarzy się z warzywem stosowanym na pasze. Został wyparty przez tak powszechne w naszym kraju ziemniaki.
Pasternak wyglądem przypomina pietruszkę ma jednak od nieco gładszą skórkę, inną nać i zupełnie inny smak.
Obecnie powoli wraca do łask, w sklepach raczej jest widywany rzadko, na straganach już trochę częściej. Cieszy fakt, że w wielu dobrych restauracjach można go zjeść na wiele sposobów.
Jak jeść pasternak?
Można go po prostu ugotować, upiec z ziołami, przyrządzić surówkę, dodać do pasztetów, kotletów.
U mnie wylądował w towarzystwie kaszy pęczak, świeżego szpinaku i chili. Pasuje do niego lubczyk, majeranek i czosnek niedźwiedzi. W takiej kompozycji można podać go jako dodatek do dania głównego, z pewnością urozmaici zwykłą kaszę 🙂
Polecam też przełożyć mieszankę do słoiczków i wygodnie zabrać na przekąskę do pracy.
Pasternak przepis z kaszą pęczak
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
- 3-4 korzenie pasternaku
- 1 mała cebulka
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
- Spora garść szpinaku
- 0,5 cm czerwonej papryczki chili
- 0,5 łyżeczki lubczyku
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie pasternaku
- Pasternak obrać – zetrzeć na tartce na średnich oczkach lub wrzucić do malaksera
- Cebulkę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulkę i czosnek, lekko zrumienić.
- Dodać pasternak, zamieszać i dolać około 0,5 szklanki wody. Zmniejszyć ogień – chwilę dusić aż pasternak zmięknie.
- Gdy woda odparuje, dodać przyprawy, następnie dodać drobno posiekane liście świeżego szpinaku. Zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Tak przygotowany pasternak wyłożyć na ugotowaną, gorącą kaszę. Posypać drobno posiekany chili. Podawać!

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.