Kotlety z pieczarek i z mąki z ciecierzycy – dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru pieczarek w lodówce. Szybkie i proste, a do tego bardzo smaczne!
Kotlety początkowo miały być plackami (i to z ziemniakami a nie z pieczarkami), ale jak to w kuchni bywa – wszystko dzieje się szybko i spontanicznie. Z doświadczenia wiem, że takie eksperymenty wychodzą najlepiej. Wyczucie, improwizacja i oczywiście ochota na coś pysznego – ach, własnie to jest przepis na najsmaczniejsze dania.
Wybaczcie mniejszą kulinarną aktywność, ale w ostatnim czasie miałam nieco innych zajęć. Zmieniam pracę, jestem w trakcie przeprowadzki, a w weekend raczyłam się wyśmienitym muzycznym towarzystwem na białostockim festiwalu. Odwiedziłam nawet jedyną wegańską knajpę w mieście – falafel z domowymi frytkami uratował mój wygłodniały żołądek.
Kotlety z pieczarek przepis:
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 0,5 cebuli
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 0,75 szklanki wody
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- szczypta kurkumy
- szczypta curry
- łyżka oleju
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Pieczarki myjemy i bardzo drobno siekamy. Tak samo postępujemy z cebulą i natką.
2. Do miski wykładamy pieczarki, cebulę, natkę. Dodajemy mąkę, bułkę tartą, wodę, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
3. Rozgrzewamy olej.
4. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy je z obu stron na złoty kolor.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
są świetne! uwielbiam takie smaczne, proste i zdrowe obiadowe pomysły 🙂 najlepsze? w takim razie muszę spróbować 🙂
Super, dzisiaj skorzystam 🙂
Czy można zastąpić mąkę z cieciorki jakąś inną ?
mąkę z ciecierzycy łatwo zrobić. wystarczy kupić suchą, podgrzać na suchej patelni, a potem zmielić. ; )
Właśnie piekę w piekarniku. Zobaczymy co wyjdzie:)
I jak, wyszły pieczone? 🙂
Ale to było dobre!
jak dokładnie zrobić samemu mąkę z ciecierzycy?
Zrobienie mąki jest super proste, ale trzeba mieć porządny blender kielichowy, taki, który da radę rozdrobnić ciecierzycę. Najpierw trzeba lekko podprażyć suche ziarna, a później je dokładnie zmielić i tyle 🙂
Boskie! Pyszne! 😀