Surówka z czerwonej kapusty i marchewki z dresingiem z pietruszki. Wegańska opcja bez majonezu! Zobacz, jak prosto zrobić!
Czy czerwona kapusta jest zdrowa?
Czerwona kapusta jest zdrowym i niskokalorycznym warzywem. Warto ją jeść, bo ma dużo witamin i minerałów.
Czerwone barwniki, które są w kapuście, to antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające – ich zadaniem jest ochrona organizmu przed wodnymi rodnikami. One natomiast odpowiadają za procesy starzenia się organizmu i powstawanie zmian nowotworowych w komórkach.
Czerwona kapusta jest bogata w potas, wapń, fosfor, magnez. Zawiera żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor.
Ma więcej witaminy A i C od białej kapusty. Znajdziemy w niej również witaminę D i E, i witaminy z grupy B – B6, B12, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę, kwas pantotenowy, cholinę (nazywaną również witaminą B4) i betainę.
Kapusta czerwona zawiera w sobie 2.5 g błonnika na 100g.
Jak przyrządzić czerwoną kapustę?
Z czerwonej kapusty można zrobić surówki, można ją również zesmażyć (choć po podgrzaniu traci część swoich drogocennych składników). Czerwoną kapustę można również kisić! Świetnie się sprawdzi jako dodatek do dań jednogarnkowych. Używam jej często do wege tortilli, bo jest chrupiąca i ma piękny kolor.
Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty
Najbardziej popularnym przepisem jest surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem. W wersji wegańskiej można użyć majonezu bez jajek – pokazuję, jak zrobić wege majonez.
Dzisiejszy przepis to natomiast inna wersja – zdrowsza, bo wzbogacona natką pietruszki, która ma mnóstwo witaminy C!
Surówka z czerwonej kapusty przepis
Przepis jest bardzo prosty! Surówka będzie idealna na kolację do kanapek, do obiadu – do ziemniaczków i kotletów z soczewicy.
Składniki na wegańską surówkę z czerwonej kapusty
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki wody
- Sól, pieprz
Przygotowanie surówki
- Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na średniej wielkości oczkach.
- Pietruszkę należy bardzo, bardzo drobno posiekać.
- W misce wymieszaj kapustę i marchewkę.
- W kubku wymieszaj wodę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, szczyptę pieprzu i ciut soli + posiekaną natkę.
- Dressing dodaj do kapusty z marchewką, całość wymieszaj. Gotowe!
Zobacz wegańskie propozycje:

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.