Zupa z pora i ziemniaków

3
1311
views
zupa z pora i ziemniakow z tofu i ziolami

Zupa z pora i ziemniaków z dodatkiem żółtej soczewicy i wędzonego tofu. Pożywna, sycąca i rozgrzewająca. Zbilansowany roślinny posiłek na chłodne dni!

Zupa z pora i ziemniaków

Zupa z pora to odpowiedź na chłodniejsze dni i brak dostępu do świeżych i młodych warzyw. Jesienią i zimą wybieram bardzo często zupy lub jednogarnkowce. Dla mnie to przede wszystkim sposób na gotowania raz na kilka dni, bez konieczności wymyślania codziennie innych obiadów. Nie muszę każdego dnia jeść czegoś innego. Wiosną i latem szukam różnorodności smaków, cieszę się nowalijkami i świeżymi warzywami. W inne pory roku wolę szybkie rozwiązania i mocno rozgrzewające dania.

Zupa z pora: jak bilansować składniki odżywcze?

W przypadku zup roślinnych niestety dość trudno o rozłożenie makroskładników. Warzywa to węglowodany, a dodatek ryżu, makaronu czy kaszy sprawia, że zupa jest daniem typowo węglowodanowym. Dlatego staram się zawsze dorzucać strączki i jeść zupę np. z tofu.

Zimowa zupa to polska klasyka – wykorzystałam warzywa, które są teraz najbardziej dostępne: pory i ziemniaki. Dodałam też nieco marchewki, pietruszki i selera.

Oddzielnie ugotowałam żółtą soczewicę (możecie użyć też innej soczewicy np. zielonej lub czerwonej czy też zastąpić ją ciecierzycą), natomiast wędzone tofu dodatkowo przyprawiłam wędzoną papryką, by wzmocnić ten smak. Ah i oczywiście tymianek! Jego nie może tu zabraknąć, bo nadaje zupie cudowny aromat.

Zupa z pora i ziemniaków

Składniki na zimową zupę z porów i ziemniaków

  • 2 duże pory (tylko biała część)
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • Kawałek selera
  • 6 sporych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • Kilka gałązek tymianku świeżego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3/4 płaskiej łyżki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 0,5 szklanki żółtej soczewicy lub innej
  • Kostka tofu 180 g)
  • Wędzona papryka – łyżeczka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Z pora odkrajamy tylko część do dużych liści (część białą i kawałek części lekko zielonej). Kroimy go na pióra. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Czosnek siekamy.
  2. W garnku rozgrzewamy 1łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy pora, cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy, mieszając. Dolewamy pół szklanki wody, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek.
  3. W tym czasie obieramy ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera. Wszystko kroimy w większą kostkę.
  4. Dodajemy do garnka pokrojone warzywa, dodajemy tymianek, sól i pieprz. Dolewamy 4,5 szklanki wody. Po zagotowaniu się całości, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość gotujemy aż warzywa będą miękkie.
  5. Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (polecam soczewicę najpierw namoczyć na 10 minut, później dokładnie wypłukać, dopiero ugotować bez dodatku soli).
  6. Gdy warzywa będą miękkie, zupę blenderujemy – nie na idealny krem, zostawmy część warzyw).
  7. Doprawiamy do smaku.

Tofu kroimy w drobną koskę, obsypujemy wędzoną papryką. Smażymy na niewielkiej ilości oleju.

Zupę podajemy z dodatkiem ugotowanej soczewicy i podsmażonego wedzonego tofu.

zupa z pora tofu rozmaryn

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here