Ciasto z gruszkami to szybki niedzielny placek, taki do kawy, gdy po prostu pragniesz czegoś słodkiego. Oczywiście bez jajek, z małą ilością cukru. Pachnie gruszkami i lawendą!
Gdy byłam dzieckiem, w każdą niedzielę dom pachniał szarlotką albo ciastem z rabarbarem. Moja mama nie jest wielką specjalistką od pieczenia, ma kilka swoich sztandarowych przepisów. Oczywiście jej ciasta są najlepsze na świecie! Jednak wiecie, nie lubiła raczej eksperymentować 🙂 Szarlotka, sernik, czasem po prostu placek z owocami. Zapamiętałam jednak ten zapach unoszący się w domu, rozgrzany piekarnik dawał poczucie czegoś miłego, a wszyscy domownicy czekali na kawałek słodkości.
Nieczęsto zdarza mi się piec. I nie dlatego, że nie lubię. Ostatnio albo nie mam dla kogo, albo weekendy spędzam poza domem (właśnie! – szykuję dla Was wpis o weekendowych miejscówkach), albo po prostu nie mam czasu. Nadchodzi ukochana jesień, więc ciast powinno być troszkę więcej.
Ciasto z gruszkami ma swoją mała historię. W piątek odwiedziła mnie przyjaciółka z dziećmi i psem. W końcu dom tętnił życiem! My we dwie, do tego dwie słodkie dziewczynki i dwa szalone psiaki – pozytywna energia była dla mnie bardzo budująca. W sobotni poranek, po śniadaniu, pojechałyśmy na targ. Kupiłyśmy dobre warzywa, pachnącą lawendę. Skusiłam się na dojrzałe, miękkie gruszki. Kasi zamarzyło się ciasto do kawy. Idealnie – lekko jesienne, soczyste gruszki – pasowały do zwykłego, szybkiego placka. Ciasto było gotowe jeszcze przed obiadem – zniknteło bardzo szybko 🙂
Jeśli szukacie szybkiego ciasta z gruszkami, zróbcie – nie trzeba do niego wielkich zdolności i przygotowań. Ale pokuście się o poszukanie lawendy, bo kilka kwiatków fajnie dopełnia jego smak.
Ciasto z gruszkami – przepis (tortownica o średnicy 24 cm)
Składniki:
- 2 szklanki mąki – pszenna typ 450 albo orkiszowa jasna
- 1/4 szklanka cukru brązowego albo ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka sojowego albo migdałowego albo owsianego albo kokosowego
- 5-6 dużych gruszek
- kilka kwiatków lawendy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier.
- Do mleka roślinnego dodać sodę, wymieszać, dodać olej.
- Do miski z mąką, cukrem i proszkiem dodać wymieszane mleko z sodą i olejem.
- Wymieszać.
- Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć i pokroić na części.
- Ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzch ułożyć gruszki.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) piekarniku przez około 35-40 minut.
- Niech lekko ostygnie 🙂
- Posypać lawendą i podać!

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Czy mogę zamienić mąkę pszenną/orkiszową na kukurydzianą? 🙂
niestety sama kukurydziana się tutaj nie sprawdzi, możesz ewentualnie użyć mieszanki bezglutenowej
Nie, sama mąką kukurydziana nie da rady 🙁 Ale mieszanka owsiano-orkiszowa tak
ewentualnie mieszanka bezglutenowa
I czy mogę zamienić owoce na mrożone truskawki np? 😉
Myślę, że tak, chociaz nie wiem, jak się zachowają w pieczeniu, na pewno śliwki, gruszki się sprawdzą 🙂
Truskawki raczej do ciast na zimno
I czy mogę zamienić owoce na mrożone truskawki np? 😉
pewnie, że tak 🙂
Wypróbowałam przepis z mąką pszenną i pełnoziarnistą pół na pół i wyszło naprawdę fajnie 🙂 na górę dałam posiekane orzechy wloskie. Super przepis 🙂
<3 Super!
Ja też dziś zrobiłam ale czuję goryczkę nie wiem czemu?, czy to może wynikać z tego że dałam połowę mąki orkiszowej a połowę jaglanej?. Mój 2letni synek jadł z apetytem więc przepis super.
tak, jaglana ma goryczkę właśnie
Goryczka jest z sody, więc użyj proszku do pieczenia
Muszę przyznać że robiłam to ciasto już wieeeele razy i za każdym razem wychodzi pyszne i genialne. ❤️ Dziękuję Tobie za ten przepis 😍