Zupa pomidorowa z soczewicą

1K
Szybka i sycąca zupa pomidorowa z soczewicą. Wykonana z dobrych jakościowo składników. Odżywcza i zdrowa. Spróbujcie tego przepisu na najlepszą pomidorową z soczewicą.

Podstawą w każdym daniu są dobre jakościowo składniki. Czy czujecie różnicę między warzywami z supermarketów a tymi kupionymi na bazarku? Ja czuję! Zwykły wywar warzywny ma zupełnie inny smak, jeśli przygotuję go z włoszczyzny kupionej na lokalnym targu. Również ilość marchewki, pietruszki robi różnicę. Wywar przygotowany z całego pęczka włoszczyzny z supermarketu i tak zawsze nie miał dla mnie smaku – ratowałam się kostką warzywną, co przecież nie jest zdrowe.
Z warzyw od rolnika wywar wychodzi zupełnie inny. Wystarczą dwie marchewki, spora pietruszka, kawałek seler i cebulka – smak jest tak intensywny, że potrzeba tylko lekko posolić i dodać pieprzu. Smakuje a’la rosół 🙂 Pyszny!

Właśnie na takim wywarze polecam Wam dziś zrobić zupę z soczewicą. Pamiętajcie jedynie, by wybrać dobre warzywa – to klucz do uzyskania odpowiedniego smaku.

Zupa z soczewicą, pomidorowa:

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 spora pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 mała cebulka
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 5 listków laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • Sól, pieprz
  • Szczypta słodkiej papryki
  • Szczypta oregano
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Woda (około 3 litrów)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
 
1. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w talarki. Seler obieramy. Cebulkę obieramy i przekrajmy na pół.
2. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju – wrzucamy pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Lekko podsmażamy. (przez około 2-3 minuty, niech część warzyw się lekko zarumieni)
3.  Warzywa zalewamy wodą (około 2 litrów), solimy – półtorej łyżeczki, dodajemy pieprz.
4. Przykrywamy i po zagotowaniu zmniejszamy do minimum ogień. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut (na bardzo wolnym ogniu).
5. Soczewicę dokładnie płuczemy.
6. Do wywaru dorzucamy soczewicę. Nadal gotujemy na bardzo wolnym ogniu (około 15 minut). Po tym czasie sprawdzamy, czy soczewica jest miękka.
7. Dodajemy szczyptę słodkiej papryki i troszeczkę oregano. Możemy ewentualnie dodać jeszcze soli i pieprzu.
8. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i gotowe!
zupa 2Bpomidorowa 2Bz 2Bsoczewica 1
 

 

Join the Conversation

  1. Świetny przepis! Uwielbiam zarówno zupę pomidorową, która jest klasykiem polskiej kuchni jak i soczewicę. Tradycja w nowoczesnej wersji 🙂

  2. W pełni zgodzę się z poprzednikiem. Zupa pomidorowa w wersji z soczewicą musi nieziemsko smakować.

  3. Podoba mi się pomysł. Jadłam niedawno podobną zupę i bardzo mi smakowała.

  4. Ta zupa musi być przepyszna!

  5. Świetny przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close