Podstawą w każdym daniu są dobre jakościowo składniki. Czy czujecie różnicę między warzywami z supermarketów a tymi kupionymi na bazarku? Ja czuję! Zwykły wywar warzywny ma zupełnie inny smak, jeśli przygotuję go z włoszczyzny kupionej na lokalnym targu. Również ilość marchewki, pietruszki robi różnicę. Wywar przygotowany z całego pęczka włoszczyzny z supermarketu i tak zawsze nie miał dla mnie smaku – ratowałam się kostką warzywną, co przecież nie jest zdrowe.
Z warzyw od rolnika wywar wychodzi zupełnie inny. Wystarczą dwie marchewki, spora pietruszka, kawałek seler i cebulka – smak jest tak intensywny, że potrzeba tylko lekko posolić i dodać pieprzu. Smakuje a’la rosół 🙂 Pyszny!
Właśnie na takim wywarze polecam Wam dziś zrobić zupę z soczewicą. Pamiętajcie jedynie, by wybrać dobre warzywa – to klucz do uzyskania odpowiedniego smaku.
Zupa z soczewicą, pomidorowa:
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 spora pietruszka
- Kawałek selera
- 1 mała cebulka
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 5 listków laurowych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- Sól, pieprz
- Szczypta słodkiej papryki
- Szczypta oregano
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Woda (około 3 litrów)
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Świetny przepis! Uwielbiam zarówno zupę pomidorową, która jest klasykiem polskiej kuchni jak i soczewicę. Tradycja w nowoczesnej wersji 🙂
W pełni zgodzę się z poprzednikiem. Zupa pomidorowa w wersji z soczewicą musi nieziemsko smakować.
Podoba mi się pomysł. Jadłam niedawno podobną zupę i bardzo mi smakowała.
Ta zupa musi być przepyszna!
Świetny przepis!