Zupa krem z batatów i soczewicy z dodatkiem prażonej ciecierzycy, szpinaku i pestek dyni. Smaczna wegańska zupa w zdrowej wersji. Jest pomarańczowo!
Krem z batatów
Krem z batatów i soczewicy to propozycja na szybki, ale zaskakujący obiad. Spokojnie, nie napracujesz się przy tej potrawie. Wystarczy wrzucić bataty i soczewice do garnka, ugotować, doprawić i zmiksować. Dodatki prażysz na patelni, talerz dekorujesz świeżym szpinakiem i kilkoma kroplami mleczka kokosowego.
Zupa krem z batatów i soczewicy: dlaczego jest taka pyszna?
Efekt? Zupa wygląda jak z restauracji i jest niesamowicie dobra. Bataty idealnie komponują się z soczewicą. Użyłam dwóch rodzajów soczewicy – czerwonej i żółtej – akurat miałam ich resztki, więc nie chciałam marnować i użyłam tego, co miałam w kuchni.
Zupa krem z batatów: piękny kolor!
Ten kolor jest tak energetyczny, że nie możesz doczekać się, by zjeść tą zupę! Bataty i soczewica mają piękną barwę, świetnie się łączą, a wiadomo, że jedzenie najpierw pochłania się oczami.
Smak natomiast podkręciłam czosnkiem i mieszanką przypraw.
Ostatnio odkryłam w Lidlu piramidki smaku! Ale są genialne! Wystarczy wrzucić woreczek do zupy i później wyjąć. Plus za naturalne składniki i brak wzmacniaczy smaku!
Właśnie w tej zupie krem z batatów i soczewicy użyłam piramidek smaku (warzywny rosół). Jeśli ich nie masz, nie musisz ich używać, wystarczy dodać sól, pieprz, liść laurowy i lubczyk, można dorzucić też ziele angielskie.
Zupa krem z batatów i soczewicy przepis
Składniki zupę krem z batatów: na około 6-8 porcji (talerzy)
- 1 duży batat (u mnie 300 g)
- 200 g soczewicy nieugotowanej – czerwonej lub żółtej lub mieszanki obu
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 piramidka smaku Lidl (rosół) lub 1 łyżeczka lubczyku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- około 4 szklanek wody
- sól, pieprz do smaku
Dodatki do zupy krem z batatów
- Ciecierzyca z puszki (u mnie pół puszki odsączone z wody)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
Oddzielnie prażymy pestki dyni na suchej patelni
Szpinak, mleczko kokosowe do podania
Przygotowanie zupy krem z batatów
- Soczewicę należy namoczyć na 15 min w letniej wodzie. Następnie dokładnie wypłukać.
- Batata obrać i pokroić w dużą kostkę.
- Marchewkę obrać i pokroić na 4 części.
- Do garnka wrzucić bataty, soczewicę i marchewkę. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dorzucić piramidkę smaku lub przyprawy i przykryć. Gotować do aż bataty będą miękkie.
- Wyjąć piramidkę smaku, wrzucić czosnek i zmiksować.
- Doprawić solą i pieprzem.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, wymieszać w miseczce z oliwą i przyprawami. Podsmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Pestki dyni uprażyć na patelni.
Zupę podawać z ciecierzycą, pestkami, świeżym szpinakiem. Można ją obsypać słodką papryką i dodać mleczka kokosowego.
Powiem szczerze, że za batatami niezbyt przepadam, ale może w takiej formie warto spróbować 🙂