Makaron ze szparagami i czosnkiem – wersja przepisu wege. Najprostsza, bezproblemowa i przede wszystkim niebywale pyszna.
Makaron ze szparagami wege
Dzisiejszy przepis to kwintesencja sezonu – maj i czerwiec to miesiące, w których królują szparagi. W moim wydaniu będzie prosto, szparagi skomponowałam z makaronem, czosnkiem, świeżą bazylią i cytryną. Nuta chilli też robi robotę.
Jak przygotować szparagi?
Niby proste – prawda? A jednak sporo osób ma problem z dobrym przygotowaniem szparagów.
Podaję prostą instrukcję:
- Szparagi opłucz i oderwij końcówki – same złamią się we właściwym miejscu
- W garnku zagotuj wodę – dodaj niewielką ilość soli.
- Szparagi wrzuć na gotującą się wodę tak, by całe były przykryte.
- Gotuj 4 minuty.
- Następnie rozgrzej niewielką ilość oleju lub masła na patelni. Podsmaż ugotowane szparagi przez chwilę.
- Jeśli przyrządzasz szparagi do makaronu – warto je wcześniej pokroić – najlepiej nacinać pod kątem na około 2-centymetrowe kawałki.
Makaron ze szparagami wegański
Zazwyczaj szparagi przygotowuje się na maśle. W wersji wegańskiej możesz użyć oliwy z oliwek lub roślinnej margaryny. Pamiętaj, by nie lać tłuszczu zbyt wiele – to podnosi kaloryczność potrawy. Jeśli chcesz, by z dania wyszedł fit makaron ze szparagami – zwróć uwagę na to, ile tłuszczu dodajesz.
Przepis na makaron ze szparagami
Składniki na makaron ze szparagami
- 1 pęczek zielonych szparagów tj. ok. 500 g
- Makaron spaghetti pełnoziarnisty – niecałe pół opakowania ok. 170 g
- 2 ząbki czosnku
- Garść świeżej bazylii
- Sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sok z połówki cytryny
- Garść świeżej rukoli
Przygotowanie makaronu ze szparagami
- Makron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź.
- Szparagi umyj, oderwij dolną ich część, następnie pokrój na mniejsze kawałki (krój pod kątem).
- Ugotuj szparagi: wrzuć je na wrzącą, osoloną wodę – gotuj 4 minuty maksymalnie. Odcedź.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojony czosnek, następnie wrzuć szparagi – podsmaż przez 2 minuty.
- Dodaj makron, sok z cytryny. Dodaj sól pieprz i świeżą bazylię. Całość wymieszaj.
- Podawaj ze świeżą rukolą, posypane świeżo zmielonym pieprzem lub chilli. Udekoruj kilkoma listkami świeżej bazylii.
Zobacz inne przepisy na obiad: