Makaron ze szparagami – wersja najprostsza

0
118
views
makaron ze szparagami i rukolą

Makaron ze szparagami i czosnkiem – wersja przepisu wege. Najprostsza, bezproblemowa i przede wszystkim niebywale pyszna.

Makaron ze szparagami wege

Dzisiejszy przepis to kwintesencja sezonu – maj i czerwiec to miesiące, w których królują szparagi. W moim wydaniu będzie prosto, szparagi skomponowałam z makaronem, czosnkiem, świeżą bazylią i cytryną. Nuta chilli też robi robotę.

makaron ze szparagami przepis

Jak przygotować szparagi?

Niby proste – prawda? A jednak sporo osób ma problem z dobrym przygotowaniem szparagów.

Podaję prostą instrukcję:

  1. Szparagi opłucz i oderwij końcówki – same złamią się we właściwym miejscu
  2. W garnku zagotuj wodę – dodaj niewielką ilość soli.
  3. Szparagi wrzuć na gotującą się wodę tak, by całe były przykryte.
  4. Gotuj 4 minuty.
  5. Następnie rozgrzej niewielką ilość oleju lub masła na patelni. Podsmaż ugotowane szparagi przez chwilę.
  6. Jeśli przyrządzasz szparagi do makaronu – warto je wcześniej pokroić – najlepiej nacinać pod kątem na około 2-centymetrowe kawałki.

Makaron ze szparagami wegański

Zazwyczaj szparagi przygotowuje się na maśle. W wersji wegańskiej możesz użyć oliwy z oliwek lub roślinnej margaryny. Pamiętaj, by nie lać tłuszczu zbyt wiele – to podnosi kaloryczność potrawy. Jeśli chcesz, by z dania wyszedł fit makaron ze szparagami – zwróć uwagę na to, ile tłuszczu dodajesz.

Przepis na makaron ze szparagami

Składniki na makaron ze szparagami

  • 1 pęczek zielonych szparagów tj. ok. 500 g
  • Makaron spaghetti pełnoziarnisty – niecałe pół opakowania ok. 170 g
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść świeżej bazylii
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sok z połówki cytryny
  • Garść świeżej rukoli

Przygotowanie makaronu ze szparagami

  1. Makron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź.
  2. Szparagi umyj, oderwij dolną ich część, następnie pokrój na mniejsze kawałki (krój pod kątem).
  3. Ugotuj szparagi: wrzuć je na wrzącą, osoloną wodę – gotuj 4 minuty maksymalnie. Odcedź.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojony czosnek, następnie wrzuć szparagi – podsmaż przez 2 minuty.
  5. Dodaj makron, sok z cytryny. Dodaj sól pieprz i świeżą bazylię. Całość wymieszaj.
  6. Podawaj ze świeżą rukolą, posypane świeżo zmielonym pieprzem lub chilli. Udekoruj kilkoma listkami świeżej bazylii.

 

Zobacz inne przepisy na obiad: 

makaron ze szparagami i rukola

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here