Surówka z rzodkiewki i imbiru świetna do roślinnych kotletów. Nieco orientalna, inna, ale warta spróbowania.
Miłośnicy imbiru pokochają takie połączenie – surówka jest wyrazista w smaku, mocno czuć imbir i kolendrę. I choć rzodkiewki jest najwięcej, to w smaku schodzi do drugi plan. Surówka świetnie komponuje się z daniami indyjskimi, ale również będzie odpowiednia do „polskiego obiadu” – kotletów z wszelakich warzyw i ziemniaków.
Składniki na 3 osoby:
2 pęczki rzodkiewki
Garstka liści z rzodkiewki
1 łyżeczka startego imbiru
Około 4 łyżek kolendry – 2 garstki (orientacyjnie)
1,5 łyżeczki czarnuszki
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rzodkiewkę trzemy na tartce, dodajemy starty imbir, posiekane listki i kolendrę. Przyprawiamy do smaku, posypujemy czarnuszką.