Makaron z cukinią, ciecierzyca i pomidorami czyli letnie danie z sezonowych warzyw. Bardzo prosty przepis, który sprawi, że obiad zrobisz w ekspresowym tempie! Bo po co stać w kuchni godzinami? 🙂
Makaron z cukinią czyli ekspresowy obiad
Latem stanie w kuchni to totalnie nie mój klimat. Chcę, by posiłki były szybkie, z łatwo dostępnych składników, sezonowych warzyw. Najlepiej, gdyby ten obiad zrobił się sam! Dzisiejsza propozycja na makaron z cukinią to obiad ekspresowy: bo wystarczy ugotować makaron i na patelni podsmażyć warzywa, później dodać ugotowane nitki i gotowe!
Makaron z cukinią i ciecierzycą
Cukinia to letnie, pyszne warzywo. Świetnie komponuje się z pomidorami. W tym przepisie proponuję, by dodać do pasty ciecierzycę – po pierwsze to dobre źródło roślinnego białka, po drugie – ciecierzyca ma inną teksturę smaku – więc świetnie uzupełnia to danie. Użyłam ciecierzycy z puszki, możecie oczywiście użyć ciecierzycy ugotowanej samodzielnie – jednak czas będzie dużo dłuższy. Chyba, że została Wam z przygotowania innych dań – np. hummusu czy zupy.
Przepis na makaron z cukinią – 2 porcje
Składniki na makaron z cukinią
- 1 mała cukinia lub 0,5 dużej
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 średniej wielkości cebuli
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych – czyli 2 garści
- 0,5 puszki odsączonej ciecierzycy (puszka 400 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczka bazylii (sproszkowanej)
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- Sól, pieprz do smaku
- garść świeżej bazylii
- makaron spaghetti pełnoziarnisty – ja używam Lubella (na 2 osoby, niecałe pół opakowania czyli około 180-200 g)
Przygotowanie makaronu
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie – al dente
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę i czosnek drobno pokrojony.
- Następnie dorzucamy cukinię – pokrojoną w grubsze połówki plastrów. Mieszamy i dorzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Ciecierzycę odsączamy z wody, dorzucamy na patelnię.
- Przyprawiamy bazylia i ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
- Smażymy całość aż pomidorki będą miękkie. Można dodać 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu.
- Na patelnię dorzucamy ugotowany makaron, całość mieszamy.
- Podajemy obsypane świeżymi liśćmi bazylii.
Zobacz wegańskie propozycje:

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
W przygotowaniu nie ma mowy o ciecierzycy..
poprawione! Dzięki za czujność!