Makaron z cukinią, ciecierzycą i pomidorami

4.7K

Makaron z cukinią, ciecierzyca i pomidorami czyli letnie danie z sezonowych warzyw. Bardzo prosty przepis, który sprawi, że obiad zrobisz w ekspresowym tempie! Bo po co stać w kuchni godzinami? 🙂

Makaron z cukinią czyli ekspresowy obiad

Latem stanie w kuchni to totalnie nie mój klimat. Chcę, by posiłki były szybkie, z łatwo dostępnych składników, sezonowych warzyw. Najlepiej, gdyby ten obiad zrobił się sam! Dzisiejsza propozycja na makaron z cukinią to obiad ekspresowy: bo wystarczy ugotować makaron i na patelni podsmażyć warzywa, później dodać ugotowane nitki i gotowe!

Makaron z cukinią i ciecierzycą

Cukinia to letnie, pyszne warzywo. Świetnie komponuje się z pomidorami. W tym przepisie proponuję, by dodać do pasty ciecierzycę – po pierwsze to dobre źródło roślinnego białka, po drugie – ciecierzyca ma inną teksturę smaku – więc świetnie uzupełnia to danie. Użyłam ciecierzycy z puszki, możecie oczywiście użyć ciecierzycy ugotowanej samodzielnie – jednak czas będzie dużo dłuższy. Chyba, że została Wam z przygotowania innych dań – np. hummusu czy zupy.

Przepis na makaron z cukinią – 2 porcje

Składniki na makaron z cukinią

  • 1 mała cukinia lub 0,5 dużej
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 średniej wielkości cebuli
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych – czyli 2 garści
  • 0,5 puszki odsączonej ciecierzycy (puszka 400 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczka bazylii (sproszkowanej)
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Sól, pieprz do smaku
  • garść świeżej bazylii
  • makaron spaghetti pełnoziarnisty – ja używam Lubella (na 2 osoby, niecałe pół opakowania czyli około 180-200 g)

Przygotowanie makaronu

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie – al dente
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę i czosnek drobno pokrojony.
  3. Następnie dorzucamy cukinię – pokrojoną w grubsze połówki plastrów. Mieszamy i dorzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  4. Ciecierzycę odsączamy z wody, dorzucamy na patelnię.
  5. Przyprawiamy bazylia i ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  6. Smażymy całość aż pomidorki będą miękkie. Można dodać 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu.
  7. Na patelnię dorzucamy ugotowany makaron, całość mieszamy.
  8. Podajemy obsypane świeżymi liśćmi bazylii.

Zobacz wegańskie propozycje:

makaron z cukinią ekspresowy obiad

Join the Conversation

  1. Anonim says:

    W przygotowaniu nie ma mowy o ciecierzycy..

    1. Joanna Rutkowska Author says:

      poprawione! Dzięki za czujność!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close