Moja ulubiona tofucznica

7
615
views
Wegańska jajecznica, jajecznica bez jajek, tofucznica lub po prostu podsmażane tofu. Nieważne jak to nazwiecie – najważniejsze, że pokochacie. Nawet, jeśli nie lubicie tofu!

Najbardziej lubię robić śniadania, szczególnie, gdy gościmy kogoś w naszym domu. Bardzo często robię szakszukę – w wersji vegan i właśnie tofucznicę. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem i warzywami. Do tego jest po prostu zdrowa – to dobra porcja białka i tłuszczy.
Dziś podam Wam podstawowy przepis – na moją ulubioną wersję.

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu (180 g) – najlepiej sprawdza się wędzona lub marynowane
  • 1 cebula
  • Szczypta kurkumy
  • Sól himalajska, pieprz, słodka papryka
  • Szczypiorek
  • Olej do smażenia
  • Opcjonalnie czarna sól

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy olej.
2. Cebulę kroimy w pióra – cienki plastry.
3. Podsmażamy cebulę – aż lekko zmięknie.
4. Do cebulki dokładamy tofu – kruszymy je w palcach. Całość mieszamy.
5. Posypujemy kurkumą – wystarczy szczypta, by tofu zmieniło kolor na żółty.
6. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę słodkiej papryki, można również dodać czosnku lub papryki ostrej.
7. Smażymy do momentu aż tofu zacznie się złocić.
8. Przekładamy na talerze – posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z warzywami i pieczywem.

 

7 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here