Zupa krem z pieczonej marchewki, doprawiona aromatyczną wędzoną papryką, ze szczyptą curry. Takiego smaku po marchewce się nie spodziewaliście! Niesamowicie prosta, szybka i smaczna.
Wędzona papryka jest pyszna!
Próbowaliście kiedyś sproszkowanej wędzonej papryki? Nadaje niesamowity smak potrawom, jest znana i ceniona szczególnie w Hiszpanii. Ten cudowny aromat zawdzięcza się specjalnego procesowi przygotowywania – paprykę suszy się bardzo powoli poprzez wędzenie. Dodając jej do potraw, zyskacie smak i zapach dymu wędzarskiego.
W przypadku tego przepisu, papryka wędzona sprawiła, że słodka marchewka zyskała sporo charakteru – zupa pozostaje lekko słodka, nie jest ostra, ale też zupełnie nie mdła.
Przepis jest na mały garnuszek – miałam tylko 4 średniej wielkości marchewki 🙂
Zupa krem z pieczonej marchewki
Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga wielu składników. Zupę możecie przyrządzić na pierwsze dania lub na kolację.
Jest gęsta, sycącą i aromatyczna. Jeśli chcecie, możecie dodać do niej jeszcze żółtej soczewicy, a na drugie dania polecam kotlety z kaszy orkiszowej!
Zupa krem z pieczonej marchewki:
Składniki na 2 porcje: (jeśli chcecie zrobić więcej zupy, proporcjonalnie zwiększcie składniki)
- 4 średniej wielkości marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- Około 1 szklanki bulionu warzywnego
- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- Płaska łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soli
- Pieprz (około 0,5 łyżeczki)

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Czy filtrujesz wodę używaną do zup i innych potraw?