Mięsożercy często podnoszą głos, twierdząc, że kuchnia roślinna nie ma dla nich smaku. Specjalnie dla nich przygotujcie intensywne w smaku, nieco pikantne faszerowane pomidory.
Najlepsze posiłki, to te najprostsze. Takie, które nie wymagają stania nad kuchenką, tarcia, krojenia i kilkugodzinnego oczekiwania. Najlepsze przepisy powstają z potrzeby zrobienia szybkiego obiadu. Sezonowe warzywa, kasze, strączki i przyprawy – wystarczy kilka składników, by przygotować sycące, wyraźne w smaku roślinne danie.
Jak ugotować soczewicę?
Soczewicę zawsze gotuję w nadmiarze, wrzucam całe opakowanie, później wykorzystuję ją do różnych przepisów. Zatem najpierw powiem Wam, jak ugotować soczewicę, by rzeczywiście miała intensywny smak.
Składniki:
- 1 opakowanie zielonej soczewicy (400 gram)
- 3 duże liście laurowe
- 1,5 łyżeczki soli
- 4-5 ziarenek kolorowego pieprzu
- 4 ziarna jałowca
Soczewicę dokładnie wypłuczcie, woda musi być czysta, pozbawiona mętności. Na 1 opakowanie soczewicy potrzeba mniej więcej 1,5 litra wody. Można ją wcześniej namoczyć na około pół godziny, co skróci czas gotowania.
Do wody dodajcie wszystkie ziarenka, liście i sól. Zagotujcie, następnie zmniejszcie ogień, przykryjcie i gotujcie około 35 minut.
Faszerowane pomidory: (składniki na 4 spore pomidory)
- 4 pomidory
- 2,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 mała czerwona cebulka
- 3 duże ząbki czosnku
- 4-centymetrowy kawałek czerwonej papryczki chili
- 0,5 żółtej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu lub więcej (można dodać jeszcze ostrej papryki)
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, czosnek (2 ząbki) i chili. Gdy cebulka zmięknie, dodajemy odsączoną soczewicę. Całość mieszamy, dodajemy sól, pieprz, podsmażamy kilka minut.
2. Pomidory dokładnie wydrążamy – najpierw odkrajmy wierzch, następnie wyjmujemy środek. Użyjcie małego noża, a później łyżeczki. Środek pomidorów przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.
3. Pomidory nadziewamy farszem z soczewicy. Polewamy 2 łyżkami oliwy. Układamy na folii, papierze lub posmarowanej oliwą blaszce. Obok rozkładamy pokrojoną cienko wzdłuż żółtą paprykę. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 20 minut.
4. Środek z pomidorów blenderujemy z 1 ząbkiem czosnku. Po około 20 minutach pieczenia pomidorów, polewamy je przygotowanym sosem, zapiekamy jeszcze 10-15 minut.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
uwielbiam takie dania, z pomidorami, strączkami i do tego pikantne, a jak zapiekane to już w ogóle idealnie! 🙂
Wyglądają smakowicie!
Zapraszam do siebie 😉 http://www.make-life-green.blogspot.com