Młoda kapusta to smak lata – z dużą ilością koperku, podawana z ziemniakami. Przepis na klasyczną wersję podawałam już tutaj, robiłam z niej również tartę. Ostatnio jednak chciałam spróbować czegoś nowego, a że uwielbiam wszelkie warzywne kotlety, postanowiłam przygotować burgery właśnie z młodej kapusty. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy połączyć kapustę z kaszą jaglaną, doprawić do smaku, zagęścić masę i po prostu upiec.
Kotlety są delikatne w smaku, będą pasowały do obiadu – z ziemniakami i surówką, jak również w wersji jako burgery – w ciemnej dużej bułce, z dodatkiem warzyw i sosu.
Kotlety z młodej kapusty i kaszy jaglanej |
Kotlety z młodej kapusty:
Składniki:
- 0,5 główki młodej kapusty (średniej wielkości)
- Pęczek koperku
- 200 g kaszy jaglanej (2 torebki, nieugotowanej)
- 0,5 szklanki płatków ryżowych (w wersji bezglutenowej) lub innych płatków – mogą być orkiszowe, owsiane – wersja glutenowa)
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Sól i pieprz
Najpierw lekko podsmażamy kapustę i dodajemy koperek |
Następnie dodajemy kaszę jaglaną |
Całość mieszamy, dodajemy mąkę kukurydzianą i płatki |
Pieczemy około 40 minut |

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
O tak moje smaki! I niech mi ktoś powie, że kuchnia wegańska jest nudna 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jakiego oleju używasz najczęściej do smażenia?
mało smażę, jeśli już to olej kokosowy, używam też oleju rzepakowego. Tego typu kotlety najlepiej piec – jest dłużej, ale zdrowiej 🙂