Młoda kapusta – najlepszy przepis

448

Młoda kapusta: hit wiosny, smak dzieciństwa. Pachnąca koperkiem, delikatna. Idealna do młodych ziemniaków, warzywnych kotletów.

Polska kuchnia jest pełna warzyw, szczególnie wiosną i latem. Nowalijki stanowią podstawę wielu dań w maju i w czerwcu. To właśnie w te miesiące na polskich stołach jest mniej mięsa a więcej świeżych warzyw. Młode ziemniaki, młoda kapusta, botwinka czy też szczaw. Pamiętacie te smaki z dzieciństwa? Jako dziecko zupełnie ich nie doceniałam, a teraz mogę jeść praktycznie tylko to.
Potrawy z młodych warzyw są bardzo proste, nie wymagają zbyt wiele czasu. Do tego sezonowe warzywa łatwo dostać – pamiętajcie jednak, by wybierać produkty od sprawdzonych dostawców, zamiast do supermarketu idźcie na pobliski bazarek.

Młoda kapusta to numer jeden w mojej wiosennej kuchni. Gotuję ją według przepisu mojej mamy, z dużą ilością koperku, z marchewką, na wywarze z młodej włoszczyzny.

Młoda kapusta przepis:

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty lub 2 małe
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • Duży pęczek koperku
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 2 l wody
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki margaryny wegańskiej (ALSAN)
  • 1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Włoszczyznę dokładnie myjemy. Marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę wzdłuż na 4 części, seler obieramy i odkrajamy niewielki kawałek. Z pora zdejmujemy wierzchnią część, resztę myjemy. Zieleninę z włoszczyzny dokładnie płuczemy.
2. Do garnka z wodą wrzucamy przygotowaną włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler, zieleninę, por), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy pod przykryciem 12-15 minut.
3. W tym czasie dokładnie myjemy i szatkujemy kapustę.
4. Gdy warzywa z wywaru są już lekko miękkie, wyjmujemy je wszystkie – zostawiamy tylko marchewkę.
5. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Możemy dolać wody i dodać jeszcze soli i pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu aż kapusta zmięknie, około 15 minut.
6. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek, gotujemy 2-3 minuty.
7. Na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej mąkę i szybko mieszamy. Zaprawkę dodajemy do gotującej się młodej kapusty. Mieszamy dokładnie. Zdejmujemy z ognia.

 

Join the Conversation

  1. Boże, zupa mojego dzieciństwa! Koniecznie muszę spróbować przepisu, pozdrawiam!

    thesmallveggie.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close