Niesamowicie prosta przekąska, pożywne śniadanie a nawet zdrowa kolacja. Grzanki z białą fasolą, szpinakiem i cebulką polane musztardowym sosem tahini. Zamieńcie tradycyjne bruschetty i zapiekanki z serem na pyszne grzanki w fit wersji.
Nie potrzeba wielkich umiejętności, by zrobić dobre zapiekanki, tosty, czy bruchetty. Ale ile można jeść pomidory z czosnkiem, oliwą i bazylią? Są pyszne, to prawda, jednak czasem warto urozmaicić swoje posiłki i zrobić nieco coś innego. Grzanki na ciemnym pieczywie w tej wersji to zdrowa przekąska, która sprawdzi się na śniadanie i na kolację. Możecie również pokroić bułkę na mniejsze kromki i zaserwować mini grzanki na spotkaniu w gronie znajomych.
Grzanki z czarną fasolą:
Składniki na 2 grzanki:
- 0,5 cebuli
- 2 garści świeżego szpinaku
- 0,5 puszki (puszka = 400 g) czarnej fasoli (ja użyłam Dawtona)
- 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
- Sól
- Pieprz
- Olej – 2 łyżki
- 1 żytnia bułka
Sos:
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sojonezu (majonez wegański)
- Duża szczypta słodkiej papryki
- Szczypta pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w pióra, lekko podsmażamy.
1. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w pióra, lekko podsmażamy.
2. Dodajemy umyty, świeży szpinak. Gdy cebula i szpinak zmiekną, dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę.
3. Doprawiamy, dodajemy przecier i dusimy około 3 minut.
4. Farsz kładziemy na przekrojone bułki, wkładamy do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy około 4-5 minut.
5. Grzanki polewamy przygotowanym sosem.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Oryginalny przepis!!! Super!
Też mi się podoba. Dziękuję.