Krem z batatów i soczewicy

1
268
views

Krem z batatów i soczewicy z dodatkiem prażonej ciecierzycy, szpinaku i pestek dyni. Smaczna wegańska zupa w zdrowej wersji. Jest pomarańczowo!

Krem z batatów

Krem z batatów i soczewicy to propozycja na szybki, ale zaskakujący obiad. Spokojnie, nie napracujesz się przy tej potrawie. Wystarczy wrzucić bataty i soczewice do garnka, ugotować, doprawić i zmiksować.  Dodatki prażysz na patelni, talerz dekorujesz świeżym szpinakiem i kilkoma kroplami mleczka kokosowego.

Efekt? Zupa wygląda jak z restauracji i jest niesamowicie dobra. Bataty idealnie komponują się z soczewicą. Użyłam dwóch rodzajów soczewicy – czerwonej i żółtej – akurat miałam ich resztki, więc nie chciałam marnować i użyłam tego, co miałam w kuchni.

Pomarańczowo mi!

Ten kolor jest tak energetyczny, że nie możesz doczekać się, by zjeść tą zupę! Bataty i soczewica mają piękną barwę, świetnie się łączą, a wiadomo, że jedzenie najpierw pochłania się oczami.

Smak natomiast podkręciłam czosnkiem i mieszanką przypraw.

Ostatnio odkryłam w Lidlu piramidki smaku! Ale są genialne! Wystarczy wrzucić woreczek do zupy i później wyjąć. Plus za naturalne składniki i brak wzmacniaczy smaku! Właśnie w tej zupie krem z batatów i soczewicy użyłam piramidek smaku (warzywny rosół). Jeśli ich nie masz, nie musisz ich używać, wystarczy dodać sól, pieprz, liść laurowy i lubczyk, można dorzucić też ziele angielskie.

 

Zupa z batatów przepis

Składniki na około 6-8 porcji (talerzy)

  • 1 duży batat (u mnie 300 g)
  • 200 g soczewicy nieugotowanej – czerwonej lub żółtej lub mieszanki obu
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 piramidka smaku Lidl (rosół) lub 1 łyżeczka lubczyku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • około 4 szklanek wody
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki:

  • Ciecierzyca z puszki (u mnie pół puszki odsączone z wody)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Oddzielnie prażymy pestki dyni na suchej patelni

Szpinak, mleczko kokosowe do podania

Przygotowanie zupy krem z batatów

  1. Soczewicę należy namoczyć na 15 min w letniej wodzie. Następnie dokładnie wypłukać.
  2. Batata obrać i pokroić w dużą kostkę.
  3. Marchewkę obrać i pokroić na 4 części.
  4. Do garnka wrzucić bataty, soczewicę i marchewkę. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dorzucić piramidkę smaku lub przyprawy i przykryć. Gotować do aż bataty będą miękkie.
  5. Wyjąć piramidkę smaku, wrzucić czosnek i zmiksować.
  6. Doprawić solą i pieprzem.

Ciecierzycę odsączyć z zalewy, wymieszać w miseczce z oliwą i przyprawami. Podsmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Pestki dyni uprażyć na patelni.

Zupę podawać z ciecierzycą, pestkami, świeżym szpinakiem. Można ją obsypać słodką papryką i dodać mleczka kokosowego.

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here