Curry z cukinią, pomidorami i soczewicą to aromatyczna letnia odsłona dania inspirowanego kuchnią indyjską. Pożywny sos będzie idealnie komponował się z ryżem, chlebkami pita lub po prostu sam.
W Indiach zakochałam się prawie 7 lat temu. 3-tygodniowa podróż z plecakiem po tym zaskakującym kraju była dla mnie wyjątkową kulinarną wycieczką. Po kuchni polskiej i włoskiej, smaki Indii są moimi ulubionymi. Zakochałam się w ogrodach przypraw, a intensywność aromatów w prostych bardzo daniach jest dla mnie zaskakująca. Odtworzenie tej kuchni w Polsce jest praktycznie niemożliwe ze względu na brak tak dobrych jakościowo przypraw i ich różnorodności. Próbuję jednak samodzielnie tworzyć dania inspirowane tym pięknym krajem.
Dziś zapraszam Was do przygotowania letniego curry – z czerwoną soczewicą, soczystymi dojrzałymi pomidorami i uwielbianą latem cukinią.
Przyprawy dostaniecie bez problemu już teraz w każdym sklepiem – natomiast szczerze polecam Wam zamówienie przypraw z Darów Natury – są wyselekcjonowane, ekologiczne a ich cena jest dużo lepsza niż te, które znajdziecie w sklepach.
Curry z cukinią, pomidorami i soczewicą
Składniki na curry z cukinią
- 1 czerwona cebula
- 3 duże pomidory
- 0,5 sporej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżka mleczka kokosowego
- Garść świeżej kolendry lub natki pietruszki do posypania
Przygotowanie curry z cukinią
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
- Cukinię pokroić w dużą kostkę i obsypać solą – odstawić na kilka minut żeby puściła wodę.
- Soczewicę zalać wodą i moczyć 10 minut, następnie dokładnie wypłukać.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek – zeszklić.
- Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać.
- Następnie wrzuć cukinię i zamieszaj tak, żeby przyprawy ją pokryły.
- W kolejnym kroku dodaj pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Zamieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty.
- Dolać około 0,5 szklanki wody, wsypać soczewicę, dodać sól i pieprz.
- Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 7 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy soczewica jest miękka.
- Na koniec przyprawić do smaku (sól, pieprz), dodać mleczko kokosowe, zamieszać. Zdjąć z ognia. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.