Ciecierzyca po indyjsku z ryżem

2K

Ciecierzyca po indyjsku to szybkie jednogarnkowe danie, które zrobisz w 15 minut. Przyprawione kminem rzymskim, kolendrą, z dużą ilością ostrej papryki. Podajemy je z żółtym ryżem, obsypanym sezamem. 

Ciecierzyca po indyjsku – jak smakuje?

Ciecierzyca z pomidorami w indyjskich przyprawach to klasyczna, jak dla mnie, potrawa jednogarnkowa. Jej plusem jest z pewnością szybkość przygotowania, bo zanim ugotujecie ryż – sos będzie już gotowy. Indyjskie przyprawy sprawiają, że danie jest cudownie aromatyczne, lekko ostre i przede wszystkim wyraziste.

Ciecierzyca po indyjsku – do czego pasuje, kiedy podać?

Danie to sprawdzi się zarówno na ekspresowy obiad, jak i na kolację. Zrobi furorę na przyjęciu czy imprezie, bo można je podać bardzo efektownie – w jednej misce sos przybrany świeżą kolendrą, w drugiej natomiast piękny, żółty ryż, obsypany czarnym sezamem czy czarnuszką.

Sos jest dość podobny do znanego curry – chana masala, jednak w tym przypadku – uprościłam jego przygotowanie, zmieniłam, proporcje przypraw.

Ciecierzyca po indyjsku – jakiej ciecierzycy użyć?

Jeśli zależy Wam na szybkości, zróbcie sos z dodatkiem ciecierzycy z puszki. Jeśli macie więcej czasu, możecie ciecierzycę namoczyć i później, następnego dnia ją ugotować.

Lubisz indyjskie dania? Sprawdź koniecznie vegan kormę!

ciecierzyca po indyjsku

Ciecierzyca po indyjsku przepis

Składniki na ciecierzycę po indyjsku

  • 1 puszka ciecierzycy (puszka 400 g)
  • 2 puszki pomidorów krojonych (puszka 400 g) lub 1 opakowanie passaty pomidorowej w kartoniku (500 g)
  • 1 cebula
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • Świeża kolendra do przybrania sosu
  • Czarny sezam lub czarnuszka do obsypania przy podaniu

Przygotowanie ciecierzycy po indyjsku

  1. Ciecierzyce odsączyć z zalewy.
  2. Cebulę pokroić w pióra, czosnek drobno posiekać, imbir pokroić na cieniutkie paseczki.
  3.  Wszystkie przyprawy zmieszać ze sobą w małej szklance czy kubeczku.
  4. Rozgrzać olej, następnie wrzucić cebulę, czosnek i imbir.
  5. Gdy cebula się lekko podsmaży, dorzucamy wszystkie przyprawy, całość mieszamy i podsmażamy, mieszając około 1 minuty.
  6. Następnie wrzucamy odsączoną ciecierzycę, całość mieszamy.
  7. Dodajemy pomidory lub passatę. Mieszamy.
  8. Gotujemy całość około 10 minut.

cieciorka

Żółty ryż – jak idealnie ugotować ryż?

1 szklankę ryżu zalać wodą i odstawić na 15 minut. Następnie przepłukać.
W garnku rozgrzać łyżeczkę oleju i wrzucić ryż, dodać 1 łyżeczkę curry i pół łyżeczki kurkumy. Zamieszać i podsmażać, ciągle mieszając około 2 minut. Później zalać wodą, przykryć i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i gotować chwilę, by reszta wody odparowała.

Ważne: w czasie gotowania ryżu nie mieszamy go!

ciecierzyca po indyjsku 1 1

Zdjęcia: Photo by Justa

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close