Grillowane placuszki z czerwonej fasoli w asyście cukinii

245
Jeśli ktoś jeszcze sądzi, że grill = mięso, a warzywa to tylko przekąski, to niech spróbuje sycących placków przygotowywanych na okrągłej cukinii. Smak zaskakujący, delikatny, a jednocześnie letni. Połączenie godne wymagających smakoszy. Wyciągamy grille!

Placuszki z czerwonej fasoli

Składniki na placuszki:

1 puszka czerwonej fasoli
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
Niewielki pęczek koperku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki keczupu
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Szczypta pieprzu czarnego
1 łyżka kaszki kukurydzianej
1 łyżka oleju

Pozostałe składniki:

1 okrągła cukinia
Sól

Przygotowanie:

1. Cukinie kroimy na grube, około 1,5-centymetrowe okrągłe plastry. Obsypujemy solą, odstawiamy na kilka minut.
2. Siekamy cebulę i czosnek, wrzucamy do blendera. Dodajemy czerwoną fasolę, keczup, musztardę i sos sojowy. Blenderujemy na gładką masę.
3. Dodajemy pozostałe przyprawy, posiekany koperek, mąkę, kaszkę i olej. Mieszamy.
4. Na każdy plaster cukinii nakładamy grubą (około 1 cm) warstwę masy fasolowej.
5. Układamy stroną od cukinii na tacce grillowej. Po 10-15 minutach przekładamy na drugą, fasolową stronę. Grillujemy kolejne 10-15 minut.
6. Podajemy z mieszanką sałat, kiełków i ulubionym sosem.

10564798 1440330036241346 2093565223 n

10555249 1440330176241332 2077275795 n


zBLOGowani.pl

Join the Conversation

  1. Anonimowy says:

    wyśmienite!

  2. Anonimowy says:

    super!

  3. Witam 😀

    Gratuluję udziału w warsztatach 🙂

    Do zobaczenia w piątek na miejscu 🙂

    Miło będzie poznać nowe osoby z tą samą pasją.

  4. Tez się bardzo cieszę:) Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close