Pasta z białej fasoli wegańska najlepsza słodko-ostra (z daktylami, orzechami, chili i czosnkiem)

1.5K

Pasta z białej fasoli wegańska – najlepsza! Jaka? W wersji słodko-ostrej z dodatkiem daktyli, orzechów laskowych, chili i czosnku. Do tego oliwa z oliwek, skórka z cytryny i ziołowy pieprz. Idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Pasta z białej fasoli słodko-ostra

Biała fasola w roślinnej kuchni to świetny składnik wielkanocnych dań.  Strączki są bogate w białko, więc warto je włączać do wegańskiego jadłospisu. Choć na stołach wiosną królują już połączenia smakowe z nowalijkami, koperkiem i szczypiorkiem, to dziś chciałam Wam zaproponować pastę do kanapek w nieco innej odsłonie. Żeby przełamać nieco smaki połączyłam słodkie daktyle, wyraziste orzechy laskowe z pikantnym chili (ale bez obaw, ostrość możecie sobie sami dawkować) i mocnym czosnkiem. Całość przełamie skórka z cytryny i ziołowy pieprz.

kanapki z pasta z bialej fasoli z ogorkiem i papryka

Pasta z białej fasoli gotowanej czy z puszki?

Użyłam fasoli suchej, standardowego dużego Jasia, którą wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie na noc. Następnie wypłukałam i gotowałam na bardzo wolnym ogniu przez ponad 2 godziny.  Możecie oczywiście użyć fasoli z puszki. W przepisie podaję ilość fasoli już ugotowanej, pamiętajcie, że w przypadku używania fasoli z puszki trzeba ją dobrze odsączyć i lekko wypłukać.

Kilka rad na temat pasty z białej fasoli wege:

  • Intensywny smak czosnku na samym początku (zaraz po spróbowaniu) osłabia się po wstawieniu pasty do lodówki na drugi dzień
  • Chili dodawaj bezpośrednio do podania pasty na kanapkach
  • Nawet jeśli na początku pasta będzie wydawała się „zbyt wodnista” później nabierze bardziej zwartej konsystencji

pasta z bialej fasoli

Pasta z białej fasoli wegańska

Składniki:

  • 3 pełne szklanki ugotowanej białej fasoli Jaś
  • Można zamienić na fasolę z puszki – około 2,5-3 puszek 400 g, fasolę trzeba odsączyć i przepłukać)
  • 5 daktyli
  • 7 orzechów laskowych
  • 2 średniej wielkości ząbki czosnku
  • 1/4 średniej wielkości czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • Niecała płaska łyżeczka soli
  • Płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 0,5 szklanki zimnej wody (najlepiej lodowatej) > w trakcie blenderowania może okazać się, że potrzebujesz jej więcej, to zależy od Twojego blendera i fasoli (nie bój się dać jej nieco więcej, możesz stopniowo dodawać)
  • Otarta skórka z połówki cytryny
  • Sproszkowane chili – do posypania pasty na kanapkach

Przygotowanie:

  1. Fasolę wypłukać i wrzucić do miski lub kielicha blendera razem z daktylami, orzechami, cebulą, czosnkiem i olejem.
  2. Dodać sól, pieprz ziołowy i wodę. Blenderować około 3 minut.
  3. Jeśli masz trudności z blenderowaniem, rób przerwy, mieszaj masę + możesz dodać więcej wody.
  4.  Przypraw do smaku, jeśli uważasz solą i pieprzem.
  5.  Dodaj otartą skórkę z cytryny i zamieszaj pastę (już nie blenderuj)
  6. Jak podajesz pastę, obsyp ją chili.

kanapki z roslinna pasta z bialej fasoli

 

 

 

Join the Conversation

  1. Klaudia says:

    Super, akurat wczoraj postanowiłam zacząć jeść biała fasolę i zastanawiałam się nad pastą właśnie. Dzięki powiadomieniem z Twojego bloga nie musiałam nawet szukać przepisu. Dziękuję 🙂

    1. Vege Szamanka Author says:

      cudownie! Biała fasola jest bardzo wdzięczna bo można ją różnie przyprawiać 🙂 A pasta jest super jeśli lubisz takie połączenia smaków. Pozdrawiam!

  2. Eli Winter says:

    Zrobiłam dziś tę pastę i zajadam właśnie. Pychota…! <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close