Pasta z białej fasoli wegańska – najlepsza! Jaka? W wersji słodko-ostrej z dodatkiem daktyli, orzechów laskowych, chili i czosnku. Do tego oliwa z oliwek, skórka z cytryny i ziołowy pieprz. Idealna na Wielkanoc i nie tylko!
Pasta z białej fasoli słodko-ostra
Biała fasola w roślinnej kuchni to świetny składnik wielkanocnych dań. Strączki są bogate w białko, więc warto je włączać do wegańskiego jadłospisu. Choć na stołach wiosną królują już połączenia smakowe z nowalijkami, koperkiem i szczypiorkiem, to dziś chciałam Wam zaproponować pastę do kanapek w nieco innej odsłonie. Żeby przełamać nieco smaki połączyłam słodkie daktyle, wyraziste orzechy laskowe z pikantnym chili (ale bez obaw, ostrość możecie sobie sami dawkować) i mocnym czosnkiem. Całość przełamie skórka z cytryny i ziołowy pieprz.
Pasta z białej fasoli gotowanej czy z puszki?
Użyłam fasoli suchej, standardowego dużego Jasia, którą wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie na noc. Następnie wypłukałam i gotowałam na bardzo wolnym ogniu przez ponad 2 godziny. Możecie oczywiście użyć fasoli z puszki. W przepisie podaję ilość fasoli już ugotowanej, pamiętajcie, że w przypadku używania fasoli z puszki trzeba ją dobrze odsączyć i lekko wypłukać.
Kilka rad na temat pasty z białej fasoli wege:
- Intensywny smak czosnku na samym początku (zaraz po spróbowaniu) osłabia się po wstawieniu pasty do lodówki na drugi dzień
- Chili dodawaj bezpośrednio do podania pasty na kanapkach
- Nawet jeśli na początku pasta będzie wydawała się „zbyt wodnista” później nabierze bardziej zwartej konsystencji
Pasta z białej fasoli wegańska
Składniki:
- 3 pełne szklanki ugotowanej białej fasoli Jaś
- Można zamienić na fasolę z puszki – około 2,5-3 puszek 400 g, fasolę trzeba odsączyć i przepłukać)
- 5 daktyli
- 7 orzechów laskowych
- 2 średniej wielkości ząbki czosnku
- 1/4 średniej wielkości czerwonej cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- Niecała płaska łyżeczka soli
- Płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 0,5 szklanki zimnej wody (najlepiej lodowatej) > w trakcie blenderowania może okazać się, że potrzebujesz jej więcej, to zależy od Twojego blendera i fasoli (nie bój się dać jej nieco więcej, możesz stopniowo dodawać)
- Otarta skórka z połówki cytryny
- Sproszkowane chili – do posypania pasty na kanapkach
Przygotowanie:
- Fasolę wypłukać i wrzucić do miski lub kielicha blendera razem z daktylami, orzechami, cebulą, czosnkiem i olejem.
- Dodać sól, pieprz ziołowy i wodę. Blenderować około 3 minut.
- Jeśli masz trudności z blenderowaniem, rób przerwy, mieszaj masę + możesz dodać więcej wody.
- Przypraw do smaku, jeśli uważasz solą i pieprzem.
- Dodaj otartą skórkę z cytryny i zamieszaj pastę (już nie blenderuj)
- Jak podajesz pastę, obsyp ją chili.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Super, akurat wczoraj postanowiłam zacząć jeść biała fasolę i zastanawiałam się nad pastą właśnie. Dzięki powiadomieniem z Twojego bloga nie musiałam nawet szukać przepisu. Dziękuję 🙂
cudownie! Biała fasola jest bardzo wdzięczna bo można ją różnie przyprawiać 🙂 A pasta jest super jeśli lubisz takie połączenia smaków. Pozdrawiam!
Zrobiłam dziś tę pastę i zajadam właśnie. Pychota…! <3