Czym nadziać pierogi? 2 wersje: słodka i słona

640

Efektem wczorajszego lepienia są 2 rodzaje nadzienia do pierogów: z owocami i mocno koperkowe z soczewicy. Ciasto z kolei robię według przepisu mojej mamy i babci, najbardziej tradycyjny czyli mąką i woda.

Pierogi głównie królują na wigilijnym stole, wypełnione kapustą i grzybami od razu przywodzą na myśl bożonarodzeniowe przygotowania. Ileż frajdy dostarcza rzucanie się mąką, rozmowy z mamą przy lepieniu, a później pałaszowanie przez zbyt szybko mijające, świąteczne dni. No cóż, do świąt nam jeszcze daleko, więc tradycyjny farsz zostawmy na tą okazję, a w ciągu roku raczmy się pierogowymi frykasami.

Składniki na ciasto na około 40 pierogów:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie ciasta:
1. Połowę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, mieszamy.
2. Dolewamy gorącą wodę – nie może być wrząca, ale ma lekko parzyć.
3. Mieszamy drewnianą łyżką i powoli dosypujemy resztę mąki oraz dolewamy olej.
4. Wyrabiamy kilka minut.
5. Dzielimy na 4 części – 1 zaczynamy rozwałkowywać na cienki placek, reszta niech będzie pod przykryciem, by ciasto nie wyschło.
6. Przy rozwałkowywaniu lekko posypujemy mąką.
Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, w żadnym wypadku nie twarde. Będzie się lekko kleiło, dlatego ważne jest podsypywanie i rozwałkowywanie na blacie mocno posypanym mąką.
Do wody, w której będziemy gotować pierogi, można dodać – prócz soli – nieco oleju (kilka kropel)


Składniki na farsz słony – soczewica mocno koperkowa: (ok. 20 pierogów):

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • Pęczek koperku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czubiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Soczewicę płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, zalewamy 2 szklankami wody, do garnka wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, solimy i pieprzymy. Gotujemy aż soczewica mocno zmięknie.
2. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.
3. Z ugotowanej soczewicy wyjmujemy listki laurowe, blenderujemy ją na gładką masę (prawdopodobnie będzie bardzo rzadka, nie przejmujemy się tym).
4. Krem z soczewicy wrzucamy na patelnię do cebulki, mieszamy, gotujemy całość około 4-6 minut. Sprawdzamy smak – możemy dosolić, popieprzyć.
5. Gdy masa będzie robiła się gęstsza, dodajemy skrobię. Zagotowujemy. Teraz całość powinna być bardzo mocno zwarta. Wsypujemy cały pęczek drobno posiekanego koperku.







Składniki na farsz owocowy:

  • 3 gruszki
  • 3 nektarynki
  • 6-7 śliwek
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub śmietanfix

Przygotowanie: 
1. Gruszki i nektarynki obieramy i kroimy nierównomiernie, ale na małe kawałki.
2. Ze śliwek wyjmujemy pestki, owoce dzielimy na 4.
3. Wszystkie owoce wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem.
4. Smażymy około 15 minut, aż wyparuje z nich woda.
5. Na koniec dodajemy skrobię.

 

Pierogi z nadzieniem soczewicy możemy obsypać koperkiem, podsmażoną cebulką lub posiekanym szczypiorkiem. Owocowe z kolei będą świetnie smakowały z cukrem pudrem lub polane mleczkiem kokosowym.

Join the Conversation

  1. Anonimowy says:

    Super!!! Wyglądają obłędnie 🙂 i pewnie tak smakują.
    Czy wiesz jakiej maki użyć zamiast pszennej,by ciasto było smaczne,delikatne i by sie kleilo przy zamykaniu pierogów…?

  2. Anonimowy says:

    Proszę wybaczyć ale 40 pierogów z 2 szklanek mąki to chyba Magda Gessler zrobi…

  3. Anonimowy says:

    Najlepsza mąka "niebieska" z Biedronki…

  4. mi wyszło po około 20 z każdego nadzienia. Z tym, że nie są one duże a cienkie – wycinane ze szklanki – każdy jeszcze po wycięciu lekko rozwałkowany.

  5. Anonimowy says:

    Najlepsza mąka "niebieska" z Biedronki…

  6. Pierogi najlepiej nadziać widelcem, a potem do buzi:) Gruszki, nektarynki i śliwki, jak tylko się pojawią będę szamał.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close