Efektem wczorajszego lepienia są 2 rodzaje nadzienia do pierogów: z owocami i mocno koperkowe z soczewicy. Ciasto z kolei robię według przepisu mojej mamy i babci, najbardziej tradycyjny czyli mąką i woda.
Pierogi głównie królują na wigilijnym stole, wypełnione kapustą i grzybami od razu przywodzą na myśl bożonarodzeniowe przygotowania. Ileż frajdy dostarcza rzucanie się mąką, rozmowy z mamą przy lepieniu, a później pałaszowanie przez zbyt szybko mijające, świąteczne dni. No cóż, do świąt nam jeszcze daleko, więc tradycyjny farsz zostawmy na tą okazję, a w ciągu roku raczmy się pierogowymi frykasami.
Składniki na ciasto na około 40 pierogów:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżki oleju rzepakowego
1. Połowę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, mieszamy.
Składniki na farsz słony – soczewica mocno koperkowa: (ok. 20 pierogów):
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- Pęczek koperku
- 1 czerwona cebula
- 1 czubiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Soczewicę płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, zalewamy 2 szklankami wody, do garnka wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, solimy i pieprzymy. Gotujemy aż soczewica mocno zmięknie.
2. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.
3. Z ugotowanej soczewicy wyjmujemy listki laurowe, blenderujemy ją na gładką masę (prawdopodobnie będzie bardzo rzadka, nie przejmujemy się tym).
4. Krem z soczewicy wrzucamy na patelnię do cebulki, mieszamy, gotujemy całość około 4-6 minut. Sprawdzamy smak – możemy dosolić, popieprzyć.
5. Gdy masa będzie robiła się gęstsza, dodajemy skrobię. Zagotowujemy. Teraz całość powinna być bardzo mocno zwarta. Wsypujemy cały pęczek drobno posiekanego koperku.
- 3 gruszki
- 3 nektarynki
- 6-7 śliwek
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub śmietanfix
Przygotowanie:
1. Gruszki i nektarynki obieramy i kroimy nierównomiernie, ale na małe kawałki.
2. Ze śliwek wyjmujemy pestki, owoce dzielimy na 4.
3. Wszystkie owoce wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem.
4. Smażymy około 15 minut, aż wyparuje z nich woda.
5. Na koniec dodajemy skrobię.
Pierogi z nadzieniem soczewicy możemy obsypać koperkiem, podsmażoną cebulką lub posiekanym szczypiorkiem. Owocowe z kolei będą świetnie smakowały z cukrem pudrem lub polane mleczkiem kokosowym.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Super!!! Wyglądają obłędnie 🙂 i pewnie tak smakują.
Czy wiesz jakiej maki użyć zamiast pszennej,by ciasto było smaczne,delikatne i by sie kleilo przy zamykaniu pierogów…?
Proszę wybaczyć ale 40 pierogów z 2 szklanek mąki to chyba Magda Gessler zrobi…
Najlepsza mąka "niebieska" z Biedronki…
mi wyszło po około 20 z każdego nadzienia. Z tym, że nie są one duże a cienkie – wycinane ze szklanki – każdy jeszcze po wycięciu lekko rozwałkowany.
Najlepsza mąka "niebieska" z Biedronki…
Pierogi najlepiej nadziać widelcem, a potem do buzi:) Gruszki, nektarynki i śliwki, jak tylko się pojawią będę szamał.