Kapusta pekińska połączona z jarmużem w dressingu z awokado plus grzanki. Pyszna sałatka na upały gotowa w 5 minut! Spróbuj tego przepisu na letnie dni.
Kapusta pekińska i jarmuż
Kapusta pekińska zazwyczaj jest wykorzystywana do surówki z majonezem, jabłkiem i marchwią. Kocham ten smak! Bardzo często łączę również kapustę pekińską z inną zieleniną. Jej plusem jest chrupkość, delikatny smak, dlatego można ją wykorzystywać do innych sałatek.
Dressing z awokado
Dziś proponuję przygotować sos na bazie awokado i majonezu wegańskiego. Dzięki temu sałatka z kapusty pekińskiej jest bardziej sycąca. Sos robi się mega prosto: wystarczy zblendować awokado, majonez, trochę musztardy, czosnek i sok z cytryny + woda. Na dole znajdziecie dokładną instrukcję.
Sos, który jest prze-pyszny możecie wykorzystać do innych sałatek 🙂

Letnia sałatka z kapusty pekińskiej i jarmuży
Składniki
Dressing z awokado
- 1/2 szklanki wody (125 ml)
- 1 szt. awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki majonezu (ok. 3 duże łyżki)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli
Sałatka z kapusty pekińskiej & Jarmużu
- 3 duże garści jarmużu (ok. 2 szklanej drobno posiekanego jarmużu)
- 1/4 szt. kapusty pekińskiej (ok. 2 szklanek drobno posiekanej)
Przygotowanie
- Dressing: zblenduj wszystkie składniki na gładką konsystencje
- Sałatka: drobno posiekaną kapustę i jarmuż zmieszaj z dressingiem. Dopraw solą i pieprzem, ew. sokiem z cytryny
- Grzanki: sałatkę podawaj z grzankami czosnkowymi. 4 kromki chleba pokrój na duże kawałki. W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę czosnku sproszkowanego z 1 łyżką oliwy z oliwek lub oleju - wymieszaj w tym kawałki chleba i piecz przez ok. 10 minut.
Notatki

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.