Złota Zupa czyli pyszny krem z kalafiora

1.5K

Zupa krem z kalafiora, czyli przepyszna i aksamitna Złota Zupa. Totalne niebo! Prosta w przygotowaniu, gotowa w pół godziny! Aromatyczna i sycąca. Koniecznie spróbuj!

Zupa krem z kalafiora

Ta prosta zupa krem z kalafiora wymaga zaledwie kilku składników. Potrzebujesz cebulę, czosnek, nerkowce i kalafior. Najważniejsze przyprawy to kurkuma, sól i pieprz. Dodatkowo potrzebny jest również olej – ja użyłam oliwy z oliwek.

Z czym podać zupę krem z kalafiora?

Zupa świetnie smakuje solo, jednak dobrze zadbać o dodatkowe źródło białka i witaminy. Proponuję użyć pieczonej ciecierzycy. Na dole macie informację, jak ją zrobić.

Zupę dobrze posypać natką pietruszki, jarmużem lub inną zieleniną.

Kiedy jeść Złotą Zupę krem z kalafiora?

Zupę krem z kalafiora warto jeść na wszystkie smutki! To cudownie aromatyczna, kremowa zupa, która posmakuje nie tylko miłośnikom kuchni wegańskiej. Może być świetnym pierwszym daniem na romantycznej kolacji czy rodzinnym obiedzie.

Zupa smakuje również bardzo dobrze, gdy jest schłodzona. Pamiętaj jednak, że może wtedy bardziej zgęstnięć.

Czy zupę można zawekować?

Tak! Zazwyczaj robię większe ilości zupy. To, co zostaje przekładam do słoików – gorącą zupę wlewam do wyparzonych słoików. Na drugi dzień słoiki wkładam do lodówki. Przechowuje maks. 2 tygodnie. To świetne rozwiązanie, by w ciągu tygodnia – gdy pracuję i nie mam czasu, zjeść pyszny obiad. Wystarczy wyjąć słoik z lodówki.

zupa z kalafiora i pieczona ciecierzyca

Przepis na zupę krem z kalafiora (Złota Zupa)

Pyszna i aksamitna zupa krem z kalafiora, nerkowców i kurkumy. Niebo na talerzu!
Liczba porcji 6 osób
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 25 mins

Składniki

  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • ½ średniej wielkości cebuli (poszatkowanej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 główka kalafiora
  • 1 szklanka nerkowców (niesolonych)
  • 0,5-1 łyżki kurkumy
  • 7 szklanek wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5-1 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka pieczonej ciecierzycy
  • 1 garść jarmuży lub natki pietruszki

Przygotowanie

  • Rozgrzej olej w głębokim garnku. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, kalafior, nerkowce i kurkumę. Podsmażaj przez 5 minut, mieszając.
  • Dodaj wodę - zacznij od dodania 1 litra czyli około 4 szklanek + sól. Gotuj na wolnym ogniu, aż kalafior zmięknie.
  • Przełóż zupę do blendera i zmiksuj na kremową konsystencję. Najlepiej robić to partiami.
  • Dodaj dodatkową wodę (pozostałe 2-3 szklanki, w zależności jaką chcesz otrzymać konsystencję. Możesz dodać też więcej kurkumy, soli, pieprzu. Dodaj również sok z cytryny
  • Zupę podawaj z pieczoną w kminie rzymskim ciecierzycą. Przy podaniu dodaj również natkę pietruszki, posiekany jarmuż lub inną zieleninę!

Video

Notatki

Jak zrobić ciecierzycę? Odcedź i opłucz 1 puszkę ciecierzycy (puszka 400 g). W miseczce wymieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek z odrobiną wody i przyprawami: dodaj 1 łyżeczkę kuminu rzymskiego, 0,5 łyżeczki curry, 1 łyżeczkę czerwonej papryki. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i chilii. W dużej misce wymieszaj ciecierzycę z oliwą z przyprawami. 
Ciecierzycę rozłóż ją na papierze do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 30-40 minut lub do momentu, gdy będzie półchrupiąca.
Kurkuma: Kurkuma ma silny smak, więc jeśli nigdy wcześniej jej nie próbowałeś i nie jesteś pewien, czy Ci się spodoba, sugerowałbym użycie 1-2 łyżeczek na początek. Jeśli jesteś pewnym siebie użytkownikiem kurkumy, użyj 1 łyżkę stołową!
Autor: Joanna Rutkowska
kalorie: 280kcal
Cost: 25
Styl: obiad, zupa
Kuchnia: Amerykańska
Słowa kluczowe: na ciepło, prosty przepis

 

Zobacz wegańskie propozycje:

zupa krem z kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ranking ocen




Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close