Ciasto machewkowe z agrestową polewą

878

Ciasto marchewkowe to wegański klasyk – aromatyczne, miękkie, lekko wilgotne. Zróbcie je koniecznie, zniknie tego samego dnia!

Wykorzystywanie warzyw do ciast jest już coraz bardziej znane i nic dziwnego, bo słodkości przygotowywane z ich dodatkiem są nieco mniej kaloryczne, zdrowsze i równie smaczne.
Nie przepadam za ciastami bardzo słodkimi, napchanymi kremami. Lubię lekkie biszkopty, keksy, pierniki. Stąd też pomysł na niedzielne ciasto pachnące cynamonem. Przepis możecie wzbogacić o różnego rodzaju orzechy – świetnie się skomponują. Nie rezygnujcie z agrestowej polewy, bo świetnie uzupełnia smak, daje lekką kwaśno-słodką nutę.
 
Składniki:
  • 4 średniej wielkości marchewki – po starciu powinny wyjść mniej więcej 2 szklanki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,75 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego – ja użyłam sojowego, niesłodzonego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na agrestową polewę:
  • 1 szklanka obranego agrestu
  • 4-5 łyżek cukru
Przygotowanie ciasta:
1. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.
2. Następnie wlewamy oleju i mleko roślinne.
3. Dodajemy startą marchewkę i całość mieszamy drewnianą łyżką.
4. Ciasto przekładamy do posmarowanej olejem tortownicy (średnica ok. 22 cm)
5. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg)
6. Pieczemy około 45 minut – sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Polewa:
Obrany agrest przekładamy do małego garnuszka, posypujemy cukrem i na bardzo wolnym ogniu gotujemy, ciągle mieszając. Gotujemy około 4 minut aż agrest puści sok. Na koniec lekko blenderujemy.

Upieczone ciasto polewamy przygotowanym syropem z agrestu.

Join the Conversation

  1. Anonimowy says:

    Zrobiło furorę na moich urodzinach. Dzięki! <3
    Navi

  2. Cieszę się 🙂 I wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Pozdrawiam ciepło

  3. czy stratą marchewkę należy wycisnąć z soku ?

    1. Vege Szamanka Author says:

      zależy od marchewki – jeśli jest w niej dużo soku, to odciśnij większość 🙂 Ale nie wszystko, zostaw tak 1/3

  4. 😉 Dziękuje za odpowiedź 😉

  5. Edyta says:

    Czy zamiast mąki pszennej mąka owsiana w tych samych proporcjach bylaby ok?

    1. Vege Szamanka Author says:

      Edyta nie mam pojęcia – orkiszowa na pewno da radę, ale owsianej się obawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close