Włoska zupa krem z pora to danie 15-minutowe, lekka kolacja, czy też rozpoczęcie sytego obiadu. Gotowany por nie jest ostry, nie ma tego specyficznego posmaku. Spróbujcie, jeśli jeszcze nigdy por nie był przez Was miksowany!
Pamiętacie recenzje książki Vegano Italiano? Możecie ją znaleźć tutaj – polecam, bo dawno nie w mojej biblioteczce nie było tak dobrej kulinarnej pozycji.
Przepis na zupę krem z pora właśnie z niej pochodzi. Doprawiłam ją nieco bardziej, w oryginale zupa była dla mnie zbyt mdła i za mało słona. Jednak sam przepis jest świetny, bardzo prosty i niewymagający żadnych kulinarnych umiejętności.
Co ciekawe, ugotowany por traci swój ostry blisko cebulowy smak, staje się delikatny, lekki a nawet nieco słodki.
Zupa krem z pora
Składniki:
- 3 pory
- 3 duże ziemniaki
- 20 g mieszkanki nasion słonecznika, dyni, siemienia lnianego
- oliwa z oliwek
- szczypta chilii
- sól, pieprz
- opcjonalnie: 2 łyżki roślinnej śmietanki lub 1 łyżeczka mleczka kokosowego
Przygotowanie:
- Pory pokroić w talarki (wraz z zieloną częścią), kilka talarków odłóż do dekoracji.
- Pory przesmażyć w garnku z grubym dnem na kilku kroplach oliwy z oliwek. Posolić i popieprzyć. Gdy pory zmiękną, zmniejsz ogień i pozostaw pod przykryciem przez około 10 minut.
- Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, przemieszaj i pozostaw na chwilę, żeby warzywa przeszły smakiem.
- Dodaj około 1 litr ciepłej, przegotowanej wody, dopraw do smaku.
- Gotuj na małym ogniu, dopóki warzywa nie zaczną się rozpadać.
- Zmiksuj zupę.
- Pozostałe pory przesmaż na patelni na odrobinie oliwy z oliwek.
- Podawaj zupę przybraną uprażonymi porami, posypaną nasionami i chili oraz odrobioną zimnej oliwy.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.