Jak zrobić majonez bez jajek? Wypróbuj najszybszy sojonez

221
5 minut, 2 podstawowe składniki i przyprawy – to przepis na wegański majonez z mleka sojowego. Prosty i smaczny, a moim zdaniem nawet lepszy od oryginału.

8 godzin w pracy, pies, spotkania towarzyskie i domowe obowiązki robią swoje. Mniej czasu w kuchni, a tym samym mniej przepisów, pysznego jedzenia i oczywiście mojego zadowolenia. Gdybym mogła, to zamieszkałabym w kuchni, a przerwy robiła na chodzenie po bazarkach i targach. Szybkie życie, multum rzeczy na głowie – tak, znam to doskonale, dlatego dziś przedstawię Wam megaprosty i megaszybki przepis na wegański majonez, tzw. sojonez, który można wykorzystać do różnych sałatek i jako bazę pod inne sosy. Wystarczy dobry blender i po 5 minutach można zajadać się (kalorycznym, sic!), delikatnym w smaku i kremowym majonezem bez jajek, konserwantów, ulepszaczy itd.

Składniki:
1 szklanka oleju rzepakowego
0,5 szklanki mleka sojowego, najlepiej niesłodzonego (ja użyłam zakupionego w Lidlu, był lekko słodzony)
0,5 łyżeczki musztardy delikatesowej
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu

(przyprawy: sól, pieprz, musztardę dajemy wg. uznania – polecam spróbować najpierw o połowę mniej z podanych przeze mnie, a później dostosować smak, do swoich potrzeb.

WAŻNE:
Mleko sojowe najlepiej jeśli będzie w temperaturze pokojowej, warto zatem odstawić te pół szklanki na kilkanaście minut – skróci to czas miksowania. Jeśli będzie zimne, miksujemy o wiele dłużej.
Swój sojonez robiłam w blenderze z nakładką – w blenderze ręcznym pewnie trzeba będzie miksować dłużej.

Przygotowanie:
1. Do blendera wlewamy olej i mleko. Na turboprędkości miksujemy około 2-3 minuty. Można sprawdzić po 1,5 minuty, jaka jest konsystencja.
2. Wlewamy ocet – miksujemy. Teraz, nawet jeśli mleko było zimne, masa powinna gęstnieć.
3. Dodajemy sól, pieprz, musztardę, ponownie miksujemy chwilę.
4. Gotowe! Można jeść, dodawać do sałatek, wstawić do lodówki. W lodówce trzymamy nie dłużej niż 2 dni.

1

 

4

majonez

Join the Conversation

  1. świetny post 🙂

    Pozdrawiam

    ____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

  2. Anonimowy says:

    A ile taki sojonez może postać? 🙂

  3. myślę, że 2 dni, choć u mnie zniknął w jeden wieczór:) robi się go tak szybko, że chyba nawet nie warto robić więcej i trzymać w lodówce.

  4. świetne! już ostatnio spotkałam się z podobnym przepis, a to znak, że po prostu czas wypróbować 🙂

  5. Ja zamiast mleka dalam zmielone siemie lniane i wyszedl majonez:-)

  6. Anonimowy says:

    Anko! Wielkie dzięki za ten przepis! Po wielu nieudanych próbach, wreszcie się udało – dzięki Tobie. Mąż – niegdyś zagorzały majonezożerca zamruczał tylko: mmmm….i stwierdził: smakuje jak kielecki (jego absolutny nr 1 wśród majonezów). Polecam wszystkim 🙂 Pozdrawiam. Agnieszka.

  7. Anonimowy says:

    ehhh mi nie wychodzi gesty. wcale juz drugi raz. jaka moze byc tego przyczyna

  8. A mleko sojowe prosto z lodówki? Musi mieć temperaturę pokojową. I dodaj zamiast 1 to 2 łyżeczki octu jabłkowego. Powinno pomóc.

  9. Czy zamiast mleka sojowego mogę dodać inne np. ryżowe?

  10. Nie próbowałam z innym mlekiem niestety. Zawsze możesz poeksperymentować 🙂

  11. Anonimowy says:

    Nie jestem weganką, ale się zainspirowałam 😉 Zrobiłam z mleka zwykłego i także wyszedł przepyszny!

  12. Anonimowy says:

    Majonez wymiata! Jestem w szoku, że tak łatwo go zrobić i tak smakuje. Będę go polecać nawet nie weganom.

  13. Czy ja dobrze widzę, że w kielichu są raczej nóżki do rozdrabniania? Bo jeśli tak to dobrze bo takie właśnie mam. Czyli da radę "ubić" nimi majo?

  14. Jasne, że da 🙂 Wcześniej miałam właśnie taki malakser, niestety pękł 🙁 Teraz robię więc sojonez zwykłym blnderem ręcznym. Niezależnie, czym zrobisz – powinno wyjść. Trzeba tylko pamiętać, by mleko i olej były w temperaturze pokojowej.

  15. Super 🙂 I szybko się go robi 🙂 pozdrawiam ciepło!

  16. Mi również nie wyszedł gesty. Kiedyś próbowałam z innego przepisu ale skład podobny bardzo :-/

  17. Mi również nie wyszedł gesty. Kiedyś próbowałam z innego przepisu ale skład podobny bardzo :-/

  18. Czy jest to olej rzepakowy tłoczony na zimno czy taki zwykły rafinowany ? Jaki inny olej tłoczony na zimno się nadaje ?

  19. Wyszedł mega gesty i jestem w szoku, że jest aż tak majonezowy ??? Bomba Wypas Odkrycie roku ?

  20. No właśnie jest wszyscy piszą że taki gesty ;o ja męczyłam zawsze z fasoli ale różnie bywało jeśli chodzi o podobieństwo do oryginału, chociaż z solą czarna jakoś mu było bliżej. A ten spróbuję – wymaga tak banalnych składników że nie sposób spróbować 😀

  21. Anonimowy says:

    tylko że jest problem, w musztardzie są jajka 🙂

  22. Woda, gorczyca biała, ocet jabłkowy, cukier, sól, przyprawy, kurkumina. <- skład musztardy z Kamisa przykładowo 🙂

  23. Anonimowy says:

    SOJONEZA CZAS ZACZĄĆ

  24. Gość says:

    Czy można zrobić majonez inny niż z soji niestety soja mi nie służy na żołądek dlatego chciałabym wiedzieć czy można ją zastąpić czymś innym?

    1. Vege Szamanka Author says:

      Myślę, że możesz spróbować z innymi roślinnym mlekiem – owsianym, ryżowym, migdałowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close