Chlebek czekoladowy bez jajek to szybka i tania wersja słodkiego ciasta. Sprawdzi się na śniadanie – wystarczy posmarować ulubionym dżemem – lub po prostu do popołudniowej kawy.
Bardzo lubię wypieki w wersji bez wyrabiania, czekania, wymyślnych składników i kremów. Ciasto powinno być dla mnie super łatwe, ale też przede wszystkim smaczne. Dlatego prócz chlebka bananowego i marchewkowego polecam Wam ten czekoladowy rarytas.
Obiecuję, zrobicie go w kilka chwil i nie ma opcji żeby się nie udał. Wystarczy zmieszać ze sobą najpierw składniki suche, później mokre i je połączyć. Wstawiacie chlebek do piekarnika, w międzyczasie zmywacie naczynia, nastawiacie wodę na kawę i już – po 30 minutach wyjmujecie cudnie pachnący wypiek.
Czekoladowy chlebek:
Składniki suche:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/4 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/4 szklanka oleju rzepakowego
Dodatkowo: 0,5 tabliczki czekolady
Przygotowanie:
- W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
- W drugiej wszystkie mokre.
- Połączyć – wystarczy porządnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Dodać pokruszoną czekoladę. Wyłożyć do keksówki.
- Piec 40 minut w nagrzanym piekarniku – 180 stopni, termooobieg. Po 30 minutach sprawdzić drewnianym patyczkiem – ciasto jest gotowe jak patyczek wychodzi suchy

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Czy mąkę orkiszową można zamienić na inną? Mam uczulenie na pszenicę.
owsiana też powinna być ok, a o jakiej innej ewentualnie myślisz?