Placki z botwiny – wiosenne danie z resztek po gotowaniu botwinki. Nie wyrzucajcie liści, zróbcie z nich placki.
Nie lubię marnować jedzenia, więc przy okazji robienia botwiny postanowiłam zrobić coś z pozostałych liści i warzyw z bulionu. Wyszło niespodziewanie pysznie:)
Placki z botwiny
Składniki:
- Liście z 2 pęczków botwiny
- 2 małe surowe marchewki
- 1/4 surowego selera
- ugotowane warzywa z bulionu: u mnie 1 ziemniak, 3 małe marchewki, mały kawałek selera
- 1 łyżka otrębów orkiszowych (bezglutenowo: możesz dać płatki ryżowe)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (bezglutenowo: daj więcej mąki ziemniaczanej)
- 1/2 szklanki wody
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Liście botwiny kroimy drobno, wykładamy na sitko i posypujemy solą. Po 5-7 minutach odciskamy i wkładamy do miski.
2. Dodajemy startą surową marchewkę i selera.
3. Dodajemy miękkie warzywa z bulionu.
4. Teraz czas na otręby, mąkę i wodę.
5. Wszystko mieszamy – wszystkie składniki nie powinny „tonąć w masie” – masa powinna je jedynie zlepiać.
6. Na rozgrzany olej wrzucamy małe partie masy i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Z podanych składników wychodzi około 12 niedużych placków

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Bardzo fajny przepis:) ciesze sie ze sie poznalysmy! A tarte kaszkowa testuje w tym tygodniu 🙂 Martyna