Placki z botwiny i warzyw

389
Placki z botwiny – wiosenne danie z resztek po gotowaniu botwinki. Nie wyrzucajcie liści, zróbcie z nich placki.

Nie lubię marnować jedzenia, więc przy okazji robienia botwiny postanowiłam zrobić coś z pozostałych liści i warzyw z bulionu. Wyszło niespodziewanie pysznie:)

botwina

Placki z botwiny

Składniki:

  • Liście z 2 pęczków botwiny
  • 2 małe surowe marchewki
  • 1/4 surowego selera
  • ugotowane warzywa z bulionu: u mnie 1 ziemniak, 3 małe marchewki, mały kawałek selera
  • 1 łyżka otrębów orkiszowych (bezglutenowo: możesz dać płatki ryżowe)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (bezglutenowo: daj więcej mąki ziemniaczanej)
  • 1/2 szklanki wody
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Liście botwiny kroimy drobno, wykładamy na sitko i posypujemy solą. Po 5-7 minutach odciskamy i wkładamy do miski.
2. Dodajemy startą surową marchewkę i selera.
3. Dodajemy miękkie warzywa z bulionu.
4. Teraz czas na otręby, mąkę i wodę.
5. Wszystko mieszamy – wszystkie składniki nie powinny „tonąć w masie” – masa powinna je jedynie zlepiać.
6. Na rozgrzany olej wrzucamy małe partie masy i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Z podanych składników wychodzi około 12 niedużych placków

kotlety+botwina+3

 

kotlety+botwina+1

 

Join the Conversation

  1. Anonimowy says:

    Bardzo fajny przepis:) ciesze sie ze sie poznalysmy! A tarte kaszkowa testuje w tym tygodniu 🙂 Martyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close