Pasztet z pieczonej dyni niestandardowo doprawiony, bez imbiru i chili, z którymi dynia najczęściej występuję.
Kocham jesień! Wszystko się złoci, błyszczy i czerwieni. Szeleszczące liście, słoneczne poranki i w końcu dłuższe wieczory na nadrobienie zaległości. W sklepach za to pełno cukinii, kabaczków i dyni, a na straganach pachnie lasem.
Warto teraz pomyśleć o sycących przekąskach z wykorzystaniem kasz i ziaren, ponieważ już niebawem warzywa będą znacznie droższe. Kupcie zatem to, co jest teraz tanie – mnóstwo dyni i albo – zróbcie pure i wsadźcie do słoiczków – albo obierzcie, pokrójcie w kostkę i do zamrażalki. Zimą zrobicie z niej pastę, zupę lub prezentowany dziś pasztet.
Pasztet z dyni przepis
Puree z dyni:
- 1 niewielka dynia (do pasztetu potrzebujemy 3 szklanek puree)
- 2 łyżki oleju
Składniki na pasztet
- 3 szklanki purée z dyni
- Pół szklanki soczewicy zielonej
- Pół szklanki soczewicy czerwonej
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 5 ziarenek jałowca
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki bułki tartej lub kaszki kukurydzianej
- 2,5 – 3 łyżeczki pieprzu
- 1,5-3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 marchewka
Przygotowanie purée
5. Purée nie może być wodniste.
Przygotowanie pasztetu z dyni

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
świetny! koniecznie muszę zrobić domowy pasztet 🙂
Genialne, nie można się oderwać, inspirujące dokładnie tak jak Pani strona ^^ zrobiłam pasztet tyle że dodałam sezamu. Wyszedł cudownie. Od dzisiaj wierna czytelniczka bloga i obserwatorka na insta 😉 wuika.ko pozdrawia
Dziękuję za tyle miłych słów! Dzień od razu zrobił się piękniejszy! Pozdrawiam serdecznie!
Zapraszam do wzięcia udziału w akcji: http://vegespot.pl/akcje/74/sezon-na-dynie/
Proszę tylko o umieszczenie banerka. 🙂 Można dodać wiele przepisów z jednego bloga.