Czekoladowe ciasto z bananów i marchewki

2.2K

Czekoladowe ciasto z bananów i marchewki – pyszne brownie na jesienne wieczory. Sprawdź prosty przepis na wegańskie ciasto bez jajek.

Macie tak czasami, że coś leży w lodówce i za bardzo nie wiecie, co z tym zrobić? Miałam tak z bananami – kupiłam za dużo, a że ich za specjalnie nie lubię, to zrobiły się już bardzo dojrzałe. Nie chciałam jednak ich marnować. Tak właśnie powstał też przepis, na szybkie ciacho mocno czekoladowe.

Czekoladowe ciasto z bananów i marchewki

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 średniej wielkości marchewka – po starcu 1 szklanka
  • 1,5 szklanka mąki pszennej (może być też mąka owsiana lub orkiszowa)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 80%
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, owsiane) lub wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Marchewkę zetrzeć na tartce, banany lekko rozgnieść. Zmiksować marchewkę z banami.
  2.  W garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszoną czekoladę – mieszać do rozpuszczenia czekolady.
  3. Do bananów i marchewki dodać olej i rozpuszczoną w mleku czekoladę oraz kakao. Wymieszać dokładnie.
  4. Do mokrych składników dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol i szczyptę soli.
  5. Najpierw wymieszać drewnianą łyżką, później zmiksować – by dobrze połączyć wszystkie składniki.
  6. Masę wyłożyć do blaszki. Piec 35-40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po 30 minutach koniecznie sprawdzić czy ciasto się nie przypieka.

Polewa: 

Kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej – dodać 2 łyżki oleju. Wymieszać. Polać ciasto

ciasto czekoladowe

Tips:

zamiast mleka roślinnego możesz użyć wody

Mąkę pszenną możesz zamienić na Mąkę orkiszową lub Owsianą

Pamiętać o dokładnym zmiksowaniu wszystkich składników

 

 

 

Join the Conversation

  1. Aneta says:

    A czy można czymś zastąpić banany? Źle się czuje po nich.

    1. Vege Szamanka Author says:

      Niestety nie 🙁 Są jednym z głównych składników tego ciasta. Natomiast nie są zbyt wyczuwalne w smaku

  2. Mi wyszło mokre ciasto jakby surowe, czy takie ma być czy ma być suche?

    1. Vege Szamanka Author says:

      powinno być lekko mokre 🙂 Nie suche, ma być wilogtne

  3. Edyta says:

    Cześć. Wkrótce wykonam ciasto wg. Twojego przepisu. Dzięki Ci za podzielenie się z Nami swoja pasja do gotowania. Lubie, kiedy w przepisach jest info wymiarow blachy do pieczenia. Czy możesz napisać jakiej uzylas w tym przepisie? Serdecznie pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close