Czekoladowe ciasto z bananów i marchewki – pyszne brownie na jesienne wieczory. Sprawdź prosty przepis na wegańskie ciasto bez jajek.
Macie tak czasami, że coś leży w lodówce i za bardzo nie wiecie, co z tym zrobić? Miałam tak z bananami – kupiłam za dużo, a że ich za specjalnie nie lubię, to zrobiły się już bardzo dojrzałe. Nie chciałam jednak ich marnować. Tak właśnie powstał też przepis, na szybkie ciacho mocno czekoladowe.
Czekoladowe ciasto z bananów i marchewki
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 1 średniej wielkości marchewka – po starcu 1 szklanka
- 1,5 szklanka mąki pszennej (może być też mąka owsiana lub orkiszowa)
- 0,5 szklanki oleju
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 80%
- 1/3 szklanki kakao
- 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, owsiane) lub wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Marchewkę zetrzeć na tartce, banany lekko rozgnieść. Zmiksować marchewkę z banami.
- W garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszoną czekoladę – mieszać do rozpuszczenia czekolady.
- Do bananów i marchewki dodać olej i rozpuszczoną w mleku czekoladę oraz kakao. Wymieszać dokładnie.
- Do mokrych składników dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol i szczyptę soli.
- Najpierw wymieszać drewnianą łyżką, później zmiksować – by dobrze połączyć wszystkie składniki.
- Masę wyłożyć do blaszki. Piec 35-40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po 30 minutach koniecznie sprawdzić czy ciasto się nie przypieka.
Polewa:
Kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej – dodać 2 łyżki oleju. Wymieszać. Polać ciasto
Tips:
zamiast mleka roślinnego możesz użyć wody
Mąkę pszenną możesz zamienić na Mąkę orkiszową lub Owsianą
Pamiętać o dokładnym zmiksowaniu wszystkich składników
A czy można czymś zastąpić banany? Źle się czuje po nich.
Niestety nie 🙁 Są jednym z głównych składników tego ciasta. Natomiast nie są zbyt wyczuwalne w smaku
Mi wyszło mokre ciasto jakby surowe, czy takie ma być czy ma być suche?
powinno być lekko mokre 🙂 Nie suche, ma być wilogtne
Cześć. Wkrótce wykonam ciasto wg. Twojego przepisu. Dzięki Ci za podzielenie się z Nami swoja pasja do gotowania. Lubie, kiedy w przepisach jest info wymiarow blachy do pieczenia. Czy możesz napisać jakiej uzylas w tym przepisie? Serdecznie pozdrawiam.