Pasta z białej fasoli a’la hummus z tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny. Fajna opcja do kanapek, i na imprezę do pokrojonych warzyw.
Trochę niepokoi mnie nazywanie wszelkich past kanapkowych hummusem, a gdy widzę „hummus z bobu”, to..ahh, ręce opadają. Hummus to nazwa potrawy: zasadniczymi składnikami jest zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini. Ten znany na całym świecie przysmak jest jednym z elementów kulinarnej wojny pomiędzy Libanem a Izraelem, niemniej jednak w obu tych krajach, hummus przyrządzany jest z takich samych produktów (różni się doprawieniem).
Nazywanie więc past z fasoli, bobu, buraków i innych hummusem jest nieprawidłowe. To tak jakby ktoś nazwał bigosem kalafiora w sosie. Tak więc przedstawiam Wam pastę z białej fasoli w stylu hummus, ponieważ użyłam do jej przygotowania tahini, czosnku i soku z cytryny.
Pasta z białej fasoli:
Składniki:
- 400 g białej fasoli (opakowanie), użyłam drobnej
- 1/4 szklanki soku z cytryny (około 1 cytryny)
- 1/4 szklanki tahini
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (lub garam masala)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- 1 mały ząbek czosnku
Przygotowanie:
Fasolę moczymy na całą noc, następnie płuczemy kilka razy zimną wodą, gotujemy aż biała łupinka będzie sama ładnie odchodzić. Następnie fasolę chłodzimy.
1. Łączymy tahini z sokiem z cytryny, przecieramy masę przez około 1 minutę – najlepiej w pojemniku z ostrzem miksującym.
2. Powoli dolewamy olej, wrzucamy czosnek, kmin rzymski. Miksujemy około minuty.
3. W dwóch partiach blenderujemy ugotowaną, odsączoną i schłodzoną fasolę.
4. Podczas miksowania możemy dolewać nieco wody dla uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Ja udekorowałam pastę listkami bazylii i rozmarynem.