Pasta z białej fasoli w stylu hummus

575

Pasta z białej fasoli a’la hummus z tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny. Fajna opcja do kanapek, i na imprezę do pokrojonych warzyw.

Trochę niepokoi mnie nazywanie wszelkich past kanapkowych hummusem, a gdy widzę „hummus z bobu”, to..ahh, ręce opadają. Hummus to nazwa potrawy: zasadniczymi składnikami jest zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini. Ten znany na całym świecie przysmak jest jednym z elementów kulinarnej wojny pomiędzy Libanem a Izraelem, niemniej jednak w obu tych krajach, hummus przyrządzany jest z takich samych produktów (różni się doprawieniem).

Nazywanie więc past z fasoli, bobu, buraków i innych hummusem jest nieprawidłowe. To tak jakby ktoś nazwał bigosem kalafiora w sosie. Tak więc przedstawiam Wam pastę z białej fasoli w stylu hummus, ponieważ użyłam do jej przygotowania tahini, czosnku i soku z cytryny.

 Pasta z białej fasoli:

Składniki:

  • 400 g białej fasoli (opakowanie), użyłam drobnej
  • 1/4 szklanki soku z cytryny (około 1 cytryny)
  • 1/4 szklanki tahini
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (lub garam masala)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • 1 mały ząbek czosnku

Przygotowanie:

Fasolę moczymy na całą noc, następnie płuczemy kilka razy zimną wodą, gotujemy aż biała łupinka będzie sama ładnie odchodzić. Następnie fasolę chłodzimy. 


1. Łączymy tahini z sokiem z cytryny, przecieramy masę przez około 1 minutę – najlepiej w pojemniku z ostrzem miksującym.

2. Powoli dolewamy olej, wrzucamy czosnek, kmin rzymski. Miksujemy około minuty.

3. W dwóch partiach blenderujemy ugotowaną, odsączoną i schłodzoną fasolę.

4. Podczas miksowania możemy dolewać nieco wody dla uzyskania gładkiej konsystencji.

5. Ja udekorowałam pastę listkami bazylii i rozmarynem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close