Sałatka z komosą ryżową (quinoa) i czerwoną fasolą – czyli porcja roślinnego białka w pysznej wersji. Do tego chrupiąca papryka i mnóstwo ziół.
Jak Wam smakowało ostanie pęczotto z burakiem? 🙂 Tym razem sałatka z dużą zawartością białka, jest czerwona fasola i komosa ryżowa. Do tego obowiązkowo dużo ziół i chrupiąca czerwona papryka. Zróbcie i cieszcie się tym smakiem.
Komosa ryżowa jest źródłem roślinnego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.
Wartość odżywcza ugotowanej komosy ryżowej w 100 g
- Wartość energetyczna – 120 kcal
- Białko ogółem – 4,40 g
- Tłuszcz – 1,92 g
- Węglowodany – 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
- Błonnik – 2,8 g
Sałatka z komosy ryżowej i czerwonej fasoli:
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej czarnej (około 150 g ugotowanej)
- 1 szklanka czerwonej fasoli (około 190 g ugotowanej)
- 1 średniej wielkości czerwona papryka (około 230 g)
- 0,5 pęczku szczypiorku (z cebuli dymki – około 20 g po poszatkowaniu)
- Duża garść świeżej kolendry (5 g)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (około 15 g)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy z komosą i fasolą.
2. Dodajemy posiekane drobno zioła – szczypiorek, kolendrę i pietruszkę
3. W kubeczku mieszamy olej z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Makro:
W całości
- 676 kcal
- Białko: 31,5 g
- Węglowodany: 89,4
- Tłuszcze: 16,5 g
Porcja:
- 174 kcal
- Białko: 7,9 g
- Węglowodany: 22,3 g
- Tłuszcze: 4,1 g

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Bardzo lubię komosę ryżową, choć nie przepadam za fasolą czerwoną więc pewnie dałabym zamiast niej coś innego :))