Rozgrzewający gulasz z dyni z rozmarynem

348

Gulasz z dyni czyli dyni zupełnie inna – wytrawna, pachnąca rozmarynem, w towarzystwie korzennych warzyw. Gulasz świetny na jesień, rozgrzewający i sycący.

Co można zrobić z dyni?

Dynia jest tak uniwersalna, że można z niej przygotować dania wytrawne i słodkie. Najczęściej robi się z niej zupę krem, dal, placki, kotlety i pasztety. Nie zamykajcie się jednak w znanych Wam smakach – dynię można przyrządzić tak, by nie była mdła a mocno aromatyczna. Dynia komponuje się świetnie z warzywami korzeniowymi i rozmarynem. Jeśli zatem znudziła się Wam wersja dyni z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomarańczą, spróbujcie wytrwanych, korzennych smaków.

Gulasz z dyni: czas przygotowania

Proponowany dziś gulasz przyrządzicie w pół godziny – oczywiście jeśli wcześniej będziecie mieć obraną dynię. To zajmuje chyba najwięcej czasu 🙂 W trakcie duszenia warzyw przyrządzicie również wybraną przez Was kaszę.

Co do gulaszu z dyni? Orkisz!

Gulasz z dyni polecam podać z delikatną kaszą, ugotowaną również w przyprawach. Świetnie sprawdzi się omielone ziarno orkiszu. Zawiera ono bardzo dużo białka (16 g na 100 g produktu), błonnika, a także nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy.
Orkisz obniża poziom cholesterolu, usuwa toksyny i zwiększa odporność. Zatem gulasz z dyni + orkisz = zdrowe połączenie na jesienne dni.
Do gulaszu sprawdzi się również każda inna kasza: np. orkiszowa, gryczana, jęczmienna.

Jak ugotować omielone ziarno orkiszu?

  • 1 szklanka omielonego ziarna orkiszu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Kilka kropli oleju

Orkisz płuczemy w zimnej wodzie, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (wody musi być co najmniej dwa razy więcej niż ziaren). Dodajemy przyprawy, olej. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Po 20-30 minutach ziarno będzie kruche, po około 50 minutach zmięknie.

Gulasz z dyni, składniki:

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę (nieugotowanej, niepieczonej) dyni
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 1/4 pora (zielona część)
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • Niewielki kawałek selera (2 cm)
  • Opcjonalnie świeże chili
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • Sól, pieprz według uznania
  • Natka pietruszki
  • 2-3 szklanki wody
  • 1-2 łyżki oleju
6

Gulasz z dyni przygotowanie:

1. Pietruszkę kroimy w plastry, cebulę i pora w pióra, seler w cienkie paski.
2. Ziarno jałowca i pieprz miażdżymy (mielimy).
2. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na głębokie patelni. Wrzucamy zmiażdżony jałowiec i pieprz. Dodajemy dynię, pietruszkę, cebulę, por i seler. Lekko i szybko podsmażamy – tak, by się zarumieniły.
3. Warzywa podsypujemy rozmarynem, solą i pieprzem. Mieszamy, podsmażając przez około minutę. Całość zalewamy wodą, by przykryć dokładnie warzywa.
4. Warzywa dusimy przez około 20 minut, dolewamy wody w miarę potrzeb.
5. Gdy dynia zmięknie – uważajcie, by jej nie rozgotować – doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Można użyć również bio jarzynki lub własnej suszonej mieszanki warzyw.
6. Podając gulasz, posypujemy go natką pietruszki.
2

 

4

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close