Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej w towarzystwie sałaty lodowej z sosem tahini – lekka przekąska lub pomysł na wegański obiad w wersji super prostej.
Mieszkanie na wsi, z dala od szumów miasta, powoli rozbudza we mnie skrywane miesiącami, zamiłowanie do kuchni roślinnej. Te szumiące pola, zapach lasu, wieczorna cisza i poranne koncerty ptaków, łamią zamarźnięte miastem serce szamanki. W końcu uczucia wracają na właściwe tory, w końcu głowa uwalnia się od konsumpcyjnych manipulacji, a serce napełnia się prostotą życia. Wraca porządek komunikacji, szczerość relacji. Czuję, że powoli zaczyna się to przekładać na kuchnię, moją kuchnię.
Znów mam tą zapomnianą przyjemność z gotowania – dla siebie i dla innych.
Kotlety z kalafiora to takie proste i szybkie danie, można je usmażyć albo w zdrowszej wersji wsadzić do piekarnika. Najlepiej będą smakowały z batatami lub czarnym ryżem posypanym pietruszką. Do tego idealnie skomponuje się sałata lodowa z pomidorkami, kiełkami i sosem tahini.
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – przepis na 8 kotlecików
Składniki na kotlety z kalafiora
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/3 kalafiora – wychodzi 1,5 szklanki ugotowanego kalafiora
- 1 mała cebulka lub 0,5 dużej
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka bułki tartej
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie kotletów z kalafiora
- Kaszę jaglaną i kalafiora zmieszać razem i lekko rozdrobnić widelcem
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do kaszy i kalafiora, zmieszać
- Dodać sól, pieprz, słonecznik i sezam
- Następnie dodać płatki owsiane, mąkę z ciecierzycy, bułkę tartą i olej, wymieszać
- Odstawić na 15 minut
- Uformować kotleciki, smażyć na niewielkiej ilości oleju (1 łyżka na patelnie, rozgrzaną) – równomiernie z dwóch stron (nie przewracać dopóki kotlet sam łatwo nie będzie odchodził z patelni)
- W piekarniku: piec na papierze do pieczenia 25 minut w 180 stopniach, po 25 minutach przewrócić na drugą stronę, piec 10-15 minut. Na koniec piekarnik wyłączyć, otworzyć – trzeba pozwolić kotletom odparować.
Sałatka przepis
- 0,5 główki sałaty lodowej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/3 opakowania kiełków słonecznika
Sos: 1 łyżka tahini, 1 łyżka oleju, 2 łyżki wody
Przygotowanie sałatki
Sałatę poszatkować, na wierzch ułożyć pomidorki przekrojone na pół, ułożyć kiełki
Sos: wymieszać wszystkie składniki, polać wierzch sałatki
Zobacz moje przepisy na:
Zdjęcia: Justyna Przesmycka-Gryglas, Photo by Justa

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.