Najlepsze wege przepisy września – co najczęściej gotowaliście w ubiegłym miesiącu? Zapraszam na małe podsumowanie.
Kotlety, ciasto a może pasta? We wrześniu rządziły kotlety z kiszonej kapusty, pieczone brokuły, szarlotka, zupa z soczewicy i wegańskie pesto z bazylii. Pyszne klasyki na rozpoczęcie jesieni.
Najlepsze wege przepisy września:

Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 szklanka drobno posiekanych pieczarek
- 1 czerstwa bułka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Szczypta chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
2. Pieczone brokuły
- 1 duży brokuł
- 1 płaska łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- 2 łyżki oleju
1. Brokuły myjemy, rozdzielamy różyczki na drobno – musimy również odkroić grube końcówki.
3. Szarlotka
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 550)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta sody oczyszczonej
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka sojowego – waniliowego
Składniki na jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 12 łyżeczek cukru
- Garść rodzynek
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Dodatkowo:
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 3 szklanki mleka sojowego waniliowego
- Cukier puder (do obsypania ciasta)
Przygotowanie:
Jabłka:
1. Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
2. Wrzucamy jabłka na patelnię, dodajemy cynamon, cukier waniliowy, cukier i rodzynki.
3. Podsmażamy, często mieszając – około 25-30 minut. Kostki powinny zmniejszyć objętość, jednak się nie rozpadać.
Ciasto:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i cukier mieszamy drewnianą łyżką.
2. Do suchych składników dodajemy olej i mleko sojowe, energicznie mieszamy łyżką, po chwili ugniatamy około 2 minuty.
3. Ciasto dzielimy na 2 części – 1 większą i 1 mniejszą (2/3 i 1/3), wkładamy do foliowych torebek i przekładamy do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy budyń – powinien być rzadszy niż w tradycyjnej wersji, dlatego też zróbcie go z 3 szklanek mleka sojowego, waniliowego (na opakowaniu w przepisie jest zazwyczaj 0,5 l mleka).
Całość:
1. Ciasto powinno być w lodówce minimum 15-20 minut.
2. Najpierw wyjmujemy większą część, mniejsza niech pozostanie w zamrażarce nieco dłużej.
3. Blaszkę – tortownicę lekko smarujemy olejem roślinnym. Wykładamy większą część ciasta tak, by oblepić również boki (na około 1 cm wysokości blaszki).
4. Następnie wykładamy przygotowane jabłka.
5. Wylewamy budyń, by przykryć warstwę jabłek.
6. Wyjmujemy resztę ciasta z zamrażarki (najlepiej niewielkimi partami) i ścieramy je na grubych oczkach. Czym ciasto bardziej schłodzone, tym łatwiej będzie je ścierać, dlatego też ważne jest, by robić to partiami.
7. Szarlotkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopniu (na termoobiegu) przez 60 minut.
8. Po godzinie, wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto do wystygnięcia.
4. Zupa pomidorowa z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 spora pietruszka
- Kawałek selera
- 1 mała cebulka
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 5 listków laurowych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- Sól, pieprz
- Szczypta słodkiej papryki
- Szczypta oregano
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Woda (około 3 litrów)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
5. Pesto z bazylii
- 2 szklanki świeżych, przebranych i opłukanych, ładnych listków bazylii
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca
- 1 łyżka orzeszków ziemnych solonych
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- 4 średniej wielkości ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
1. Nerkowce i orzeszki ziemne wrzucamy na rozgrzana patelnię (suchą, bez tłuszczu) i powoli je podsmażamy – do momentu aż brzegi zaczną się rumienić a nerkowce będą lekko lśnić od wydzielanego z nich oleju. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy do wysokiego naczynia lub malaksera.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.