Wegański omlet to propozycja na pełnowartościowe, syte śniadanie. Jest bardzo smaczny, a do tego ma dużą zawartość białka. Przepis baza, możecie go robić z różnymi ulubionymi dodatkami.
Często kombinuję, co zjeść na śniadanie, by dało mi sporo energii na pierwsze godziny dnia. A jednocześnie nie zamuliło – raczej stawiam na śniadania białkowo-tłuszczowe, nie lubię zaczynać dnia od posiłku na słodko. Zazwyczaj jem szybką tofucznicę z awokado i po niej czuję się zdecydowanie najlepiej.
W tym przypadku śniadanie będzie bogate także w węglowodany – mąką z ciecierzycy ma ich sporo. Ma jednak także dużo białka, więc w połączeniu z tofu zyskujemy posiłek o jego dużej zawartości.
Pamiętajcie zatem, by do niego nie dokładać już innych węgli (np. pieczywa). Ale za to szalejcie z świeżymi warzywami – u mnie do środka wleciała papryka, pomidor i 2 suszone pomidory.
Przepis na omlet roślinny – przepis podstawowy:
- 90 g czyli 0,5 kostki tofu (u mnie z bazylią, możecie wybrać także naturalne lub wędzone)
- 80 g mąki z ciecierzycy – u mnie około 2/3 kubka
- Niecałe pół szklanki wody
- 5 g czyli1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
1. Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą, dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie. Dodajemy tofu – całość blenderujemy.
2. Do masy dodajemy pokrojone warzywa.
3. Rozgrzewamy patelnię – wylewamy masę. Po chwili zmniejszamy ogień na średni. W momencie, gdy omlet będzie ładnie odchodził z każdej stron, a całość masy z góry będzie prawie ścięta, przewracamy go drewnianą łopatką na drugą stronę. Smażymy około 2-3 minuty.
Makro:
- Kalorie: 478
- W: 47 g, B: 28 g, T: 17 g
Co dodać?
Propozycja:
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 żółtej papryki
- 1 pomidor
- 2 suszone pomidory

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.