Burgery z dyni i batatów – jesienna propozycja na zdrowe i sycące kotlety. Do tego słodki sos tahini, liście buraków i szpinaku oraz kiełki czerwonej kapusty.
Burgery z dyni – jak przygotować dynię?
Burgery z dyni wymagają nieco czasu – ze względu na samo przygotowanie dyni.
Polecam Wam jednak nie bawić się w obieranie. Jest dużo prostszy sposób – wystarczy dynię pokroić na kawałki i wrzucić do piekarnika. Po upieczeniu skórka łatwo zejdzie, więc szybko uzyskacie potrzebne puree. Tak samo postępuję z batatami, nie obieram ich wcześniej, po prostu piekę.
Możecie przygotować więcej dyni i część użyć na zupę lub pasztet z dyni.
Burgery z dyni i batatów – przepis
Składniki na burgery z dyni
- Dynia – 2,2 kg przed upieczeniem – po upieczeniu puree wychodzi około 600 g (u mnie 2 szklanki)
- 5 średniej wielkości batatów – po upieczeniu puree wychodzi około 300 g (u mnie 1 szklanka)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka czarnuszki
Dodatki do burgerów
Bułki pełnoziarniste
Liście szpinaku i buraków
Kiełki czerwonej kapusty
Plasterki buraków
Plasterki pomidora
Sojonez
Sos słodki tahini: 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki tahini, 2 łyżeczki syropu z agawy
Przygotowanie burgerów z dyni
- Dynię kroimy na małe kawałki, bataty na 4 części. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia – skrapiamy oliwą i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu obieramy – zostaje puree z dyni i puree z batatów.
- Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Do miski wrzucamy puree z dyni i batatów, szklankę ugotowanej kaszy jaglanej i wszystkie przyprawy. Dosypujemy płatki owsiane.
- Wszystko mieszamy i wstawiamy masę na 15 minut do lodówki.
- Następnie formujemy burgery i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
- Pieczemy (termoobieg 180 stopni) około 25 minut z jednej strony, następnie przekładamy i pieczemy jeszcze około 10 minut.
Burgery podajemy w bułce z dodatkami lub jako kotlety.
Zobacz inne przepisy z dynią!

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂