Burgery z dyni i batatów + słodki sos tahini

88

Burgery z dyni i batatów – jesienna propozycja na zdrowe i sycące kotlety. Do tego słodki sos tahini, liście buraków i szpinaku oraz kiełki czerwonej kapusty. 

Burgery z dyni wymagają nieco czasu – ze względu na samo przygotowanie dyni. Polecam Wam jednak nie bawić się w obieranie. Jest dużo prostszy sposób – wystarczy dynię pokroić na małe kawałki i wrzucić do piekarnika. Po upieczeniu skórka łatwo zejdzie, więc szybko uzyskacie potrzebne puree. Tak samo postępuję z batatami, nie obieram ich wcześniej, po prostu piekę.

Burgery z dyni i batatów:

  • Dynia – 2,2 kg przed upieczeniem – po upieczeniu puree wychodzi około 600 g (u mnie 2 szklanki)
  • 5 średniej wielkości batatów – po upieczeniu puree wychodzi około 300 g (u mnie 1 szklanka)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka czarnuszki

burgery

Do burgerów:

Bułki pełnoziarniste
Liście szpinaku i buraków
Kiełki czerwonej kapusty
Plasterki buraków
Plasterki pomidora
Sojonez
Sos słodki tahini: 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki tahini, 2 łyżeczki syropu z agawy

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy na małe kawałki, bataty na 4 części. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia – skrapiamy oliwą i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
  2. Po upieczeniu obieramy – zostaje puree z dyni i puree z batatów.
  3. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  4. Do miski wrzucamy puree z dyni i batatów, szklankę ugotowanej kaszy jaglanej i wszystkie przyprawy. Dosypujemy płatki owsiane.
  5. Wszystko mieszamy i wstawiamy masę na 15 minut do lodówki.
  6. Następnie formujemy burgery i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy (termoobieg 180 stopni) około 25 minut z jednej strony, następnie przekładamy i pieczemy jeszcze około 10 minut.

Burgery podajemy w bułce z dodatkami lub jako kotlety.

 

burgery z dyni

 

Join the Conversation

  1. Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close
%d bloggers like this: