Wegańskie pesto z aromatycznej bazylii – bez parmezanu. Z nerkowcami i orzeszkami ziemnymi. Lekko słodkie, idealne do makaronu, gnocchi, kopytek czy posmarowania pieczywa.
Wegańskie pesto z bazylii – czym się różni od tradycyjnego?
Wegańskie pesto z bazylii – jakie orzeszki?
Wegańskie pesto – oliwa tylko dobrej jakości
Wegańskie pesto z bazylii przepis
Składniki na wegańskie pesto z bazylii
- 2 szklanki świeżych, przebranych i opłukanych, ładnych listków bazylii
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca
- 1 łyżka orzeszków ziemnych solonych
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 średniej wielkości ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie wegańskiego pesto z bazylii
1. Nerkowce i orzeszki ziemne wrzucamy na rozgrzana patelnię (suchą, bez tłuszczu) i powoli je podsmażamy – do momentu aż brzegi zaczną się rumienić a nerkowce będą lekko lśnić od wydzielanego z nich oleju. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy do wysokiego naczynia lub malaksera.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
świetne zarówno do makaronów, jak i innych dań lub przekąsek!
Super pomysł na pesto! Może być użyte nawet jako sos do pizzy 😮
Można dodać jeszcze łyżkę płatków drożdżowych, nabierze charakterystycznego serowego aromatu 😉
Zrobiłam, tylko dodałam 3 szklanki listów bazylii, 100g nerkowców i nie dodałam orzeszków ziemnych. Wyszło przepyszne! Podane z pełnoziarnistym makaronem spagetti, brokułami i świeżym, zielonym groszkiem 🙂
superowy przepis!
dziękuję :)))