Rozgrzewające potrawy czyli 5 pomysłów na szybkie jesienne dania. Zupy i gulasze w roślinnej wersji na chłodne dni.
Jak jest u Was? Bo u mnie wieje chłodem. Ale uwielbiam jesień. To piękny czas stabilizacji, przejścia w stan regeneracji i odpoczynku. Nie forsujcie się zanadto, poświęćcie te dni na podsumowanie tego, co już osiągnęliście, dokończcie rozpoczęte projekty, by zimą uśpić się na chwilę. Tylko nie zapomnijcie o dobrym odżywianiu, wzmacniającym Waszą odporność.
Ważna będzie nie tylko dieta, ale także zdrowa porcja aktywności fizycznej, regeneracja – czyli sen i oczywiście sfera duchowa – medytacja.
Dziś przedstawię Wam 5 pomysłów na zdrowe rozgrzewające dania – wzmacniające Waszą odporność, dające siłę na przedtrwanie dnia i odpowiednie na wieczorne leżakowanie z książką.
Rozgrzewające dania – 5 propozycji:

- 1 szklanka omielonego ziarna orkiszu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki soli
- Kilka kropli oleju
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę (nieugotowanej, niepieczonej) dyni
- 2 średniej wielkości pietruszki
- 1/4 pora (zielona część)
- 0,5 czerwonej cebuli
- Niewielki kawałek selera (2 cm)
- Opcjonalnie świeże chili
- 3 ziarna jałowca
- 2 ziarna pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól, pieprz według uznania
- Natka pietruszki
- 2-3 szklanki wody
- 1-2 łyżki oleju
2. Zupa krem z pieczarek
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 cm kawałek pora
- 2 cm kawałek selera
- 1 ziemniak
- 350 g pieczarek
- 1 cebula szalotka
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 5-8 ziarenek pieprzu kolorowego
- 1 łyżka soli
- Woda – około 1,5-2 l
- Natka pietruszki
2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy warzywa, zmielone ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Mocno i szybko podsmażamy, do momentu aż wierzch warzyw będzie zarumieniony, prawie spalony. Następnie zalewamy warzywa niewielką ilością wody, doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do większego garnka, dolewamy około 1-1,5 l wody. Solimy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy około 15 minut – warzywa powinny być „prawie” miękkie.
4. W czasie gotowania bulionu, przygotowujemy pieczarki. Kroimy je w talarki – lekko podsmażamy na łyżeczce oleju. Mają zmięknąć, puścić wodę.
5. Z bulionu wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie. Dokładamy pieczarki, gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
6, Całość blenderujemy – ja wcześniej wyjęłam część marchewki i pietruszki. Zblenderowałam ją nie na gładki krem – nieco lżej.
7. Przy podaniu posypujemy natką.
3. Kokosowa zupa z soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 puszki krojonych pomidorów (puszka 400 g)
- Sok z połówki cytryny
- Skóra z cytryny – około 1 łyżeczki
- 5 cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 cm chili
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) – polecam najpierw wlać pół puszki i posmakować
- 3-4 szklanki wody
- Pęczek natki pietruszki
4. Gulasz z czarnym ryżem i nasionami konopi
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 białe cebule
- 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- Pieprz, sól
- Opcjonalnie: listki ziela Azteków – można zastąpić natką pietruszki
Ryż:
- 1,5 szklanki nieugotowanego czarnego ryżu
- 2 łyżki nasion łuskanych konopii
- Szczypiorek
- Sól
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w pióra, czosnek na małe kawałeczki. Paprykę w paski.
2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cebulkę, paprykę i czosnek. Podsmażamy aż cebula i papryka zaczną mięknąć.
3. Dodajemy przyprawy: paprykę wędzoną, słodką, pieprz, sól.
4. Dodajemy pomidory i wodę. Zagotowujemy.
5. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 15 minut.
Doprawiamy do smaku. Dorzucamy kilka listków ziela Azteków lub natki pietruszki.
Ryż:
1. Gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Po ugotowaniu, odcedzamy. Posypujemy nasionami konopii i szczypiorkiem.
5. Zupa krem z pieczonej marchewki
Składniki na 2 porcje: (jeśli chcecie zrobić więcej zupy, proporcjonalnie zwiększcie składniki)
- 4 średniej wielkości marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- Około 1 szklanki bulionu warzywnego
- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- Płaska łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soli
- Pieprz (około 0,5 łyżeczki)

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.