Ciasto ze śliwkami i kruszonką czyli jesienny placek, który z pewnością gościł w wielu domach. Szykujcie śliwki i przygotujcie się na roślinną wersję tego klasycznego smakołyku!
Jakie ciasto zrobić ze śliwkami?
Śliwki i gruszki to owoce jesieni, najlepsze są te miękkie i dojrzałe, już słodkie i soczyste. Ostatnio piekłam zwykły placek z gruszkami – przepis TUTAJ – po nim przyszedł czas na klasyk z kruszonką i rozpływającymi się śliwkami.
Ciasto zrobiłam na mące orkiszowej, mojej ulubionej do wypieków, ciasto jest nieco cięższe, ma lekko ciemniejszą barwę, ale wychodzi równie pysznie. Nie dodałam też cukru, zamiast niego słodyczy nadał syrop z agawy, jednak jeśli na cukier nie baczycie (choć zachęcam do rezygnacji) możecie go dodać.
Sprawdź też: ciekawe lampy do jadalni

Ciasto ze śliwkami i kruszonką – przepis
Składniki na ciasto ze śliwkami i kruszonką
- 3,5 szklanki mąki orkiszowej tortowej (można zastąpić zwykłą pszenną tortową)
- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego (sojowe, owsiane lub migdałowe)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki syropu z agawy (z taką ilością nie jest prawie w ogóle słodkie, możecie dodać więcej jeśli nie liczycie kalorii) – lub 1/4 szklanki cukru lub innego słodzidła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 kg śliwek
Kruszonka przepis
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka syropu z agawy lub 1 łyżka cukru
Przygotowanie ciasta ze śliwkami i kruszonką
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.
- Dodać mleko roślinne, olej i syrop lub cukier – wszystko wymieszać.
- Śliwki pokroić (1 śliwka na 6-8 części)
- Zrobić kruszonkę – wszystkie składniki zagnieść, wstawić do lodówki na 10 minut.
- Ciasto wyłożyć na blaszkę, poukładać śliwki – można je lekko opruszyć cukrem jeśli ma być słodko 🙂
- Kruszonkę zetrzeć na tartce na grubych oczkach.
- Ciasto piec w termoobiegu w 180 stopniach przez 45 minut
- Opcjonalnie posypać cukrem pudrem
Zobacz wegańskie propozycje:

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Próbujemy 🙂
Czy śliwki można zastąpić np. jabłkami?
tak, możena dowolnymi owocami
Dzień dobry, jakie wymiary blachy?
Dzień dobry, jakiej wielkości blaszki użyć na te propocje składników? pozdrawiam 🙂
duża blacha – 34-40 cm albo duża tortownica 🙂
Czy ciasto ma być gęste?
tak, powinno być gęste i lekko lepiące się
Kruszonka jest zupełnie płynna. Na pewno nie można jej zetrzeć na tarce…
dodaj więcej mąki 🙂 Powinno być ok
Ale to dobrze brzmi! Muszę koniecznie wypróbować w długi weekend 🙂 Odkąd mam robota ariete to często coś piekę i gotuję
Ciasto wyszło pyszne! Zrobiłam z mieszanki mąk (z tego, co akurat miałam na półkach), z przewagą orkiszowej pełnoziarnistej i też wyszło super. Dziękuję za przepis:)
dziękuję <3