Klopsiki wegańskie w orientalnej wersji – z kuminem, garam masala, kurkumą i innymi super dodatkami. Spróbujcie małych kotlecików z piekarnika!
Niby klasyka a jednak w orientalnej odsłonie. Klopsiki będą fajnym dodatkiem do tortilli, pieczonych ziemniaków, możecie je położyć na kanapkę lub podać jako przekąskę z różnymi sosami.
Przepis na klopsiki wegańskie:
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- Pęczek pietruszki
- Pęczek koperku
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 mała marchewka
- Garść nasion słonecznika
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka garam masala
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka oleju
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Soczewicę i kaszę jaglaną mieszamy, dodajemy wszystkie przyprawy
- Pietruszkę i koperek drobno siekamy, cebulkę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce – wszystko dodajemy do soczewicy i kaszy jaglanej.
- Mieszamy wszystko dokładnie widelcem – przyciskamy, by połączyć dobrze składniki (nie używamy blendera a rozdrabiamy masę widelcem)
- Dodajemy olej i płatki owsiane. Mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na 15 minut.
- W tym czasie nagrzewamy piekarnik – termoobieg 180 stopni.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Z masy formujemy małe kulki – układamy na papierze.
- Pieczemy około 35 minut – pod koniec można przewrócić kulki na drugą stronę.
- Podajemy z sojonezem (u mnie był zmiksowany ze świeżą bazylią)

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.