Tofucznica to świetna opcja na śniadanie. Wegański klasyk! Zobacz, jak zrobić tofucznicę idealną! Jest pyszna!
Tofucznica: co to jest?
Tofucznica to roślinny odpowiednik jajecznicy. Robi się ją z pokruszonego i podsmażonego tofu. W najlepszej wersji z szalotką i pomidorem, doprawione czarną solą, pieprzem i kurkumą.
Dla kogo tofucznica?
Nie, nie tęsknię za jajecznicą i niedzielnym staniem nad patelnią. Tofucznica nie jest dla mnie substytutem zbęłtanych jajek a zupełnie nowym daniem. Jeszcze zanim zostałam weganką, w sumie już o dziecka, zjedzenie jajek pod jakąkolwiek postacią było dla mnie odrażające, zwyczajnie nie trawiłam ich smaku.
Dlatego nie będę mówić, że tofucznica to świetna alternatywa dla jajecznicy – o nie! To śniadaniowa, pożywna i zdrowa opcja dla każdego: nie tylko dla weganina, wegetarianina czy miłośnika roślinnych specjałów.
Jak zrobić dobrą tofucznicę?
Swoją wersję przygotowałam z pomidorem i szalotką, na koniec całość posypałam szczypiorkiem. Możecie robić przeróżne kombinacje z warzywami i ziołami, np. włoską z oliwkami, pomidorem i bazylią, podsmażonymi kiełbaskami sojowymi, pestkami dyni itd. Jedzcie tak, jak lubicie.
Tofucznica przepis
Składniki (porcja na 2 osoby)
- 1 kostka tofu naturalnego
- 1 pomidor
- 1 cebula szalotka
- 0,5 łyżeczki czarnej soli (opcjonalnie, czarna sól nadaje nieco jajecznego posmaku, ale można ją pominąć)
- 2 łyżki płatków drożdżowych (drożdże nieaktywne, również opcjonalnie)
- Szczypta kurkumy lub curry dla żółtego koloru
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- Szczypta soli
- Szczypta ostrej papryki
- Szczypiorek
- Olej rzepakowy lub inny roślinny
Przygotowanie:
1. Tofu odsączamy z wody i drobno kruszymy.
1. Tofu odsączamy z wody i drobno kruszymy.
2. Cebulę kroimy w cienkie plastry.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy najpierw cebulkę, niech lekko się podsmaży. Następnie dodajemy pokruszone tofu. Całość podsmażamy do momentu aż tofu zacznie nabierać złotego, nieco przypalonego koloru.
4. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Na koniec wrzucamy pokrojone drobno pomidory, trzymamy na patelni około 5 minut aż zmiękną.
lepsza niż tradycyjna jajecznica!