Pasta z czerwonej fasoli ze świeżymi pomidorkami i szczypiorkiem – opcja na zdrowe śniadanie, dodatek do obiadu czy szybką kolację. Zdrowo, prosto i smacznie!
Szykujcie miseczki – przychodzi coś szybkiego i super dobrego. Powiem Wam szczerze, że czasami mam problem z tym, co zjeść na śniadanie. W tygodniu ratuję się parówkami sojowymi – ciężko mi rano cokolwiek przełknąć, muszę się wręcz zmuszać do śniadania. Tofucznica już mi się przejadła, zresztą zajmuje nieco za dużo czasu rano.
Śniadań na słodko nie lubię – owsianki, jaglanki etc. odpadają. Najczęściej na śniadanie ląduje zatem kawałek pasztetu z soczewicy z warzywami i pełnoziarnistym chlebem. Ale ile można jeść pasztet? 🙂 Postanowiłam zrobić alternatywę: pastę w 5 minut, idealną solą lub do pieczywa. Fajnie sprawdza się też jako dodatek do innych dań – np. na kolację do batatów.
Pasta z czerwonej fasoli:
Składniki:
- Puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mała cebula
- Około 8-10 pomidorków kotajlowych
- Sól, pieprz
- 1 łyżka oleju (u mnie konopny lub rydzowy)
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Fasolę płuczemy, przekładamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki wody i olej – blenderujemy.
- Cebulkę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy.
- Szczypiorek i pomidorki drobno kroimy.
- Fasolę, cebulkę i pozostaje składniki mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.