Kotlety z dyni – jakiej użyć?
Butternut squash czyli dynia piżmowa jest bardzo popularna w Wielkiej Brytanii. Do Polski wkracza powoli, ale coraz częściej można ją upolować na lokalnych bazarkach. Czym różni się ta odmiana od tej najpopularniejszej w naszym kraju? Po pierwsze kształt – wygląda jak wielka gruszka. Ma dużo grubszą skórkę i lekko orzechowy smak.
Swoją dynię przyniosłam wraz z innymi skarbami z bazarku na Dołku, od przemiłej pani, która sama uprawia różne warzywa. Podpowiedziała mi, że najlepiej zrobić z niej placki. A że jestem miłośniczką kotletów, to postanowiłam troszkę poeksperymentować.
Dodałam imbir, czosnek, chili, ale smak przełamałam musztardą i keczupem. Kotleciki sprawdzą się jako przystawka lub szybka przekąska – ja je zjadłam z awokado, pomidorami i koperkiem. Raczej nie pasują do ziemniaków i tradycyjnych obiadów. Skomponują się bardziej z ryżem i orientalnym sosem.
Kotlety z dyni przepis
Składniki (na około 8 kotlecików)
- Pół dyni piżmowej (około 3 szklanek startej)
- 2 ząbki czosnku
- Około 2 cm korzenia imbiru
- Około 2-centymetrowy pasek chili
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- Sól
- Pieprz
- 3 łyżki kaszy kukurydzianej
- 2 łyżki mąki pszennej (bezglutenowo: można zastąpić ziemniaczaną)
- 1,5 łyżki oliwy
Przygotowanie kotletów z dyni

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Witaj mam pytanie czy z innego rodzaju dyni można zrobić te kotleciki?
zdecydowanie uwielbiam tego typu kotleciki! a dyniowe jak widać teraz królują! 🙂
Można, choć dynia piżmowa jest idealna do pieczenia i daje właśnie fajną konsystencję kotletów. Jeśli masz inną, spróbuj, ale daj więcej mąki – niech masa będzie bardziej zwarta. Pozdrawiam
To najlepszy czas dyni:) Trzeba zatem korzystać z niej tyle, ile można 🙂
Muszę spróbować 🙂
Czy chili można dodać w formie proszku?