Pieczone kotlety z soczewicy

2.3K

Pieczone kotlety z soczewicy to propozycja na zdrowy obiad w wersji roślinnej. Idealnie sprawdzą się do burgerów lub po prostu do zjedzenia ze świeżymi warzywami.

Przepis na pieczone kotlety – na patelni mogą się rozpadać, jednak celowo nie dodawałam mąki czy większej ilości płatków lub jakieś kaszy – żeby nie podbijać węglowodanów.

Polecam na obiad zjeść 2 takie kotlety z dużą ilością świeżych warzyw, można dodać troszkę oleju lnianego lub dodać do masy nasion konopii lub słonecznika (dla większej ilości zdrowych tłuszczy).

kotlety z zielonej soczewicy

Kotlety z soczewicy

Składniki na 6 kotletów:

  • 400 g ugotowanej zielonej soczewicy (u mnie duży kubek)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • Około 2 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 30 g płatków owsianych – około 3 łyżki
  • 20 g pestek dyni – około 2 łyżki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotowaną soczewicę blenderujemy – niezbyt dokładnie, nie musi być zmiksowana na gładką masę
2. Do soczewicy dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, posiekaną w kostkę cebulę i szczypiorek. Mieszamy
3. Dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, sos sojowy i przyprawy. Odstawiamy na 10 minut.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
5. Z masy formujemy kotlety, wykładamy na papier do pieczenia – pieczemy około 30 minut.

Makro całości: 1009 kcal, B: 60.46 g, T: 13.61 g, W: 159.7 g

Makro 1 kotleta: 168 kcal, B: 10, 1 g, T: 2,3, W: 26,6 g

kotlety z soczewicy h 1

Join the Conversation

  1. Paulina says:

    Czy soczewicy nie musze wczesniej namaczac np przez noc ?

    1. Vege Szamanka Author says:

      Przez noc nie trzeba – wystarczy pół godziny 🙂

  2. Dzień dobry, super prosty przepis, ale mam pytanko, czy masa jest kleista, żeby coś uformować, co zrobić jak się nie klei? Z góry dzięki 🙂

    1. Vege Szamanka Author says:

      dodać wcześniej płatków owsianych i wstawić do lodówki na kilka minut przed smażeniem czy pieczeniem
      Przy pieczeniu nie trzeba tego robić, lepiej zwilżyć ręce i uformować kotlety – z piekarnika i tak wyjdą 🙂

  3. Maliniaczek8 says:

    Nie wyszły. Rozpadają się po upieczeniu niezależnie od wielkości kotleta. Nie dały się w ogóle formować. A w smaku? Średnie mimo ze lubię cebule i szczypiorek, to jednak za mało.

    1. Vege Szamanka Author says:

      Aniu może soczewica była przegotowana/rozgotowana? Jeśli była zbyt miękka i miała dużo wody, to możliwe, że masa się nie „skleiła”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close