Boczniaki przepis z cebulą i liścmi rzodkiewki czyli idealny dodatek do innych dań – do kotletów, kaszy, ziemniaków czy też jako przystawka. Lekko uduszona cebulka z liśćmi rzodkiewki i podsmażonymi boczniakami, minimalnie przyprawiona, by wydobyć smak składników.
Co robicie z liśćmi rzodkiewki? Wyrzucacie? To błąd. Liście rzodkiewki można spokojnie jeść, przyrządzać jak szpinak, dodawać do sałatki czy innych dań. Mają lekko goryczkowy posmak jednak wystarczy troszkę cytryny, by go zniwelować. Następnym razem liście zostawcie, dokładnie umyjcie i jedzcie 🙂
Boczniaki przepis z cebulką
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 boczniaki
- około 1/4 liści rzodkiewki z pęczka (wychodzi po poszatkowaniu 1/3 szklanki)
- Sól, pieprz, słodka czerwona papryka
- Olej do smażenia
Przygotowanie:

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Zima to szczyt sezonu na boczniaka rosnącego na dziko w naszych lasach. Jeśli tylko nie ma mrozu, kapelusze się rozwijają. Moim zdaniem smaczniejsze niż te sklepowe. Na tym filmiku boczniaki znalezione pod Wrocławiem oraz parę informacji: https://www.youtube.com/watch?v=FCYpSZ2cvKo Smacznego!
Przepis jak przepis, ale autorka śliczna 🙂
Chętnie spróbowałabym tego dania. Wygląda smacznie. Uwielbiam grzyby w połączeniu z cebulką. Boczniaków nie miałam okazji do tej pory spróbować ale na pewno są ciekawe w smaku 🙂