Podstawowy przepis na najzwyklejszy pasztet z czerwonej soczewicy. Bez kombinowania, prosty i smaczny.
Wiecie, że lubię prostą kuchnię, przepisy z użyciem podstawowych niewymyślnych składników. Często miksuję po prostu strączki i piekę pasztet, by mieć coś zdrowego, niesklepowego na kanapkę.
Polecam również Wam – taki pasztet możecie spokojnie trzymać nawet tydzień w lodówce.
Pasztet z soczewicy:
Składniki na porcję do formy jednorazowej na keks/pasztet (aluminiowej)
- 1,5 szklanki ugotowanej bez przypraw czerwonej soczewicy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- Sól, pieprz
- 0,5 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- Garść pestek dyni
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki prócz mąki blenderujemy na gładką masą – najlepiej sprawdzi się blender wysokoobrotowy/kielichowy.
2. Na koniec dodajemy mąkę. Mieszamy. Przekładamy do formy, na wierzch wsypujemy pestki dyni.
3. Pieczemy w 180 stopniach. termoobieg przez około 45 minut.
4. Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
5. Wstawiamy na noc do lodówki.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Dlaczego az 0.5 szklanki oleju?
pasztet musi się dobrze wypiec i być wilgotny 🙂 Generalnie do pasztetów daje się sporo oleju
Niesamowity w smaku! Z nieupieczonej wersji pasztetu można część odstawić na farsz do pierogów.
bardzo się ciesze! dziękuję za zostawienie opinii 🙂 Smacznego!
Asia