Pasztet z soczewicy

228

Podstawowy przepis na najzwyklejszy pasztet z czerwonej soczewicy. Bez kombinowania, prosty i smaczny.

Wiecie, że lubię prostą kuchnię, przepisy z użyciem podstawowych niewymyślnych składników. Często miksuję po prostu strączki i piekę pasztet, by mieć coś zdrowego, niesklepowego na kanapkę.

Polecam również Wam – taki pasztet możecie spokojnie trzymać nawet tydzień w lodówce.

pasztet wegański

Pasztet z soczewicy:

Składniki na porcję do formy jednorazowej na keks/pasztet (aluminiowej)

  • 1,5 szklanki ugotowanej bez przypraw czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Garść pestek dyni

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki prócz mąki blenderujemy na gładką masą – najlepiej sprawdzi się blender wysokoobrotowy/kielichowy.
2. Na koniec dodajemy mąkę. Mieszamy. Przekładamy do formy, na wierzch wsypujemy pestki dyni.
3. Pieczemy w 180 stopniach. termoobieg przez około 45 minut.
4. Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
5. Wstawiamy na noc do lodówki.

Join the Conversation

  1. Dlaczego az 0.5 szklanki oleju?

    1. Vege Szamanka Author says:

      pasztet musi się dobrze wypiec i być wilgotny 🙂 Generalnie do pasztetów daje się sporo oleju

  2. Niesamowity w smaku! Z nieupieczonej wersji pasztetu można część odstawić na farsz do pierogów.

    1. Vege Szamanka Author says:

      bardzo się ciesze! dziękuję za zostawienie opinii 🙂 Smacznego!
      Asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close