Bezglutenowe, sycące naleśniki z kolendrą i kminem rzymskim to dobra opcja na późne, niedzielne śniadanie lub popołudniową obiadokolację. Samo ich przyrządzenie jest bardzo proste, ale – jak to bywa w przypadku naleśników – trzeba nastać się nad patelnią.
Już chyba tradycją stało się moje niedzielne smażenie naleśników, ale ile można zapychać się białą mąką? Polecam zatem opcję zdrowszą – lżejszą mąkę ryżową, która w połączeniu z mąką z ciecierzycy daje naprawdę sycące placki. Warto do nich przygotować jakiś sos np. pomidorowy, przyprawiony czarnuszką, cynamonem i papryką. Można oczywiście je podać z warzywami: sałatą, pomidorami, kiełkami itd.
Placki z mąki ryżowej
Składniki na ok. 7-8 placków:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 szklanki mleka sojowego
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- Niecałe pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Garść świeżej, posiekanej kolendry
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- Szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
- Olej do smażenia (niewielka ilość)
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy obie mąki i je łączymy.
2. Do szklanki mleka sojowego wsypujemy sodę, mieszamy. Dolewamy do mąki, mieszamy i dolewamy resztę mleka.
3. Następnie wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
4. Do ciasta dodajemy sól, przyprawy, kolendrę i łyżeczkę oleju.
5. Rozgrzewamy patelnie (potrzebujemy ok. 1 łyżki oleju).
6. Smażymy placki: 1 placek = 1 duża łyżka do zupy ciasta.
7. Pierwszy naleśnik może nie wyjść 🙂
Wskazówki:
Każda strona potrzebuje kilku minut smażenia
Smażymy na średnim ogniu.
Przed wylaniem ciasta, każdorazowo dodajemy około łyżeczki oleju. Nawet jeśli mamy super patelnię, teflonową, ceramiczną czy jakąkolwiek z nieprzywierającą powłoką, to ciasto potrzebuje tłuszczu – inaczej będzie przywierać.
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego lub garam masala
- Sól, pieprz

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
pysznie i sycąco!
lubię wszelkiego rodzaju naleśniki, także ten pomysł od razu wskakuje na moją listę przepisów 🙂 świetnie podane!