Wegańska tarta z owocami

3
4879
views
tarta wegańska z owocami czyli z malinami, borówkami, brzoskwinią, jagodami

Wegańska tarta – idealnie krucha, pełna letnich smaków – z borówkami, wiśniami, malinami i brzoskwinią. W środku waniliowy budyń. Oczywiście w pełni wegańska, bez dodatku mleka, jajek i masła.

Wegańska tarta: jak zrobić?

Zrobienie dobrej tarty bez masła jest możliwe. W przepisie znajduje się mąka pszenna, możecie ją zastąpić mąką orkiszową jasną lub mieszanką mąki orkiszowej z owsianą.

Cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrolem. Polecam wybrać mleko sojowe niesłodzone.

Na wierzch możecie dać takie owoce, jak lubicie.

Wegańska tarta będzie smakować także z wiśniami, bananem z rozpuszczoną wege czekoladą.

Na blogu znajdziecie również przepisy na tartę w wersji wytrawnej, szczególnie polecam tartę z młodą kapustą. Jest pyszna!

Wegańska tarta z owocami

Przepis na wegańską tartę

Składniki na tartę

  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 brzoskwinia
  • Szklanka borówek
  • Szklanka malin
  • 1 szklanka wydrążonych wiśni
  • 1 łyżeczka cukru
  • Kilka listków szałwii
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka sojowego

Przygotowanie tarty z owocami

  1. Mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy olej i mleko. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, następnie ugniatamy w zwartą kulę. Ciasto wkładamy do zamrażarki, w tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto mrozimy do momentu nagrzania się piekarnika.
  2. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, jednak zmniejszając ilość mleka do 2 szklanek (w połówce mieszamy budyń, 1,5 szklanki zagotowujemy).
  3. Ciasto dokładnie wykładamy na oliwioną formę tarty (średnica 28 cm), nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy pokrojoną w plasterki i lekko oprószona w mące brzoskwinię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 35-45 minut.
  4. Po tym czasie wykładamy na ciasto budyń i zapiekamy około 15 minut.

Na całość wykładamy pozostałe owoce (wiśnie można wcześniej oprószyć cukrem).

P7270055

 

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here