Wegańska tarta – idealnie krucha, pełna letnich smaków – z borówkami, wiśniami, malinami i brzoskwinią. W środku waniliowy budyń. Oczywiście w pełni wegańska, bez dodatku mleka, jajek i masła.
Wegańska tarta: jak zrobić?
Zrobienie dobrej tarty bez masła jest możliwe. W przepisie znajduje się mąka pszenna, możecie ją zastąpić mąką orkiszową jasną lub mieszanką mąki orkiszowej z owsianą.
Cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrolem. Polecam wybrać mleko sojowe niesłodzone.
Na wierzch możecie dać takie owoce, jak lubicie.
Wegańska tarta będzie smakować także z wiśniami, bananem z rozpuszczoną wege czekoladą.
Na blogu znajdziecie również przepisy na tartę w wersji wytrawnej, szczególnie polecam tartę z młodą kapustą. Jest pyszna!
Wegańska tarta z owocami
Przepis na wegańską tartę
Składniki na tartę
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 0,5 szklanki oleju
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 brzoskwinia
- Szklanka borówek
- Szklanka malin
- 1 szklanka wydrążonych wiśni
- 1 łyżeczka cukru
- Kilka listków szałwii
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka sojowego
Przygotowanie tarty z owocami
- Mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy olej i mleko. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, następnie ugniatamy w zwartą kulę. Ciasto wkładamy do zamrażarki, w tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto mrozimy do momentu nagrzania się piekarnika.
- Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, jednak zmniejszając ilość mleka do 2 szklanek (w połówce mieszamy budyń, 1,5 szklanki zagotowujemy).
- Ciasto dokładnie wykładamy na oliwioną formę tarty (średnica 28 cm), nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy pokrojoną w plasterki i lekko oprószona w mące brzoskwinię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 35-45 minut.
- Po tym czasie wykładamy na ciasto budyń i zapiekamy około 15 minut.
Na całość wykładamy pozostałe owoce (wiśnie można wcześniej oprószyć cukrem).

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Smacznie 🙂
wspaniała, letnia tarta *_*
Taka pełna owoców musiała być wyjątkowo pyszna 🙂